Cu sau fara toarta, ceaunul din fonta sau o oala incapatoare din fonta pot tine locul unui arsenal de tigai si oale in bucatarie. Ambele sunt rezistente, pastreaza bine caldura, pot fi folosite si pe aragaz, si in cuptor si pot fi folosite pentru multe din mancarurile preferate.

1. Pentru copt paine. Cea mai simpla reteta de paine pe care o poti face acasa se coace intr-un ceaun. Nu e nevoie decat sa amesteci faina cu drojdia si putina sare, sa lasi la dospit si sa pui la copt. Ceaunul va ajuta la formarea unei paini perfect rotunde cu o crusta crocanta si aurie.

2. Pentru a fierbe inabusit carnea. Ceaunul iti va permite sa faci friptura pe foc mic si un timp indelungat, fara sa distrugi carnea. Secretul sta in faptul ca fonta mentine caldura la acelasi nivel pe parcursul gatirii si dupa ce iei ceaunul de pe foc. In ceaun poti face fripturi delicioase, fara prea mare efort.

Citeste si: Trucuri in bucatarie. Ce sa faci cu betisoarele chinezesti

3. Pentru supe, ciorbe si tocanite. Incearca macar o data si te vei convinge ca un ceaun poate amplifica aromele si gustul acestor preparate. Adauga ingredientele in ordinea timpului de gatire incepand cu ceapa, morcovii, ardeii sau cartofii si continuand cu ingredientele mai delicate si la final verdeturile.

4. Pentru a posa carne de pui. Ca sa eviti problema unei fripturi prea patrunse sau prea uscate, alege in cazul carnii de pui posarea. Este o tehnica excelenta daca planuiesti sa folosesti, de exemplu, carnea de pui pentru a o toca in salate sau alte preparate. Intr-un ceaun poti pune suficienta apa cat sa acopere carnea cu cativa centimetri si pentru ca mentine caldura constanta vei putea fierbe totul la foc mic.

5. Pentru a praji in baie de ulei. Nu iti trebuie friteuza ca sa faci cartofi prajiti sau aripioare de pui crocante. Un ceaun poate face treaba la fel de buna. In el poti praji aproape orice, iar peretii inalti te vor feri de stropii de ulei incins.