Painea integrala, biscuitii cu cereale si, in general, orice produs in care faina obisnuita este inlocuita cu una integrala, este considerat mai sanatos. Cerelalele integrale contin mai multe fibre si proteine si, in plus, folosite in retete (fie ca vorbim de faina, fie ca vorbim de cereale intregi) vor da o textura mai elastica si o aroma placuta.

Si in ciuda faptului ca de multe ori faina alba si produsele care o contin sunt mai tentante, exista variante prin care sa incluzi cerealele integrale in retetele tale favorite si in meniul tau zilnic.

1. Inlocuieste o parte din faina alba cu faina integrala in retete
Acesta este cel mai simplu truc pe care il poti pune in practica pentru ca nu presupune schimbari importante in retete. Poti schimba faina alba cu faina de secara, hrisca sau faina de grau spelta. Desi nu exista o regula fixa  pentru acest tip de substituiri, este bine sa nu inlocuiesti mai mult de 50% din faina alba din retetele preferate. Altfel, produsul final va avea o textura prea densa.

2. Adauga cereale in salate sau in retetele favorite
In aceasta categorie intra ovaz, hrisca, amaranth, orez brun, orz, bulgur, quinoa, mei decorticat. Le poti pregati in avans si le adaugi la momentul potrivit in salate cu legume sau cruditati.



3. Foloseste cereale integrale in supe, in loc de taietei
Daca iti plac supele, cu siguranta nu vei avea o problema sa inlocuiesti taieteii sau fideaua cu un pumn de cereale bine alese. Adica, cereale care isi pastreaza textura dupa fierbere. Poti folosi bulgur, orz sau hrisca. Fie le fierbi odata cu restul ingredientelor, fie le fierbi inainte si le adaugi la final. Merg de minune in supe consistente cu carne de vita sau in supe cu legume.

4. Nu exclude cerealele de la micul dejun
Gateste cerealele integrale preferate cu lapte si mirodenii si vei obtine o budinca perfecta pentru prima masa a zilei. Cerealele integrale sunt mai dulci decat cele obisnuite, asa ca nu va fi nevoie de prea mult zahar, miere sau sirop de artar ca sa indulcesti aceste preparate.