1. Somonul este vopsit sa fie roz
Somonul pe care il vezi in supermarketuri nu are o culoare naturala. Carnea acestui peste este, de fapt, gri. Te intrebi de ce ajunge sa fie roz? Pentru ca somonul salbatic se hraneste cu krilli, niste crustacee de culoare roz, iar somonul de crescatorie este hranit cu granule de pigmenti. 

2. Fructele sunt date cu ceara
Ca sa nu se zgarie, sa nu se strice sau sa se deshidrateze, unele fructe si legumele sunt acoperite cu un strat de ceara. Corpul tau o elimina fara sa o digere, asa ca nu trebuie sa-ti faci griji din acest motiv. Insa daca vrei sa te asiguri ca speli bine produsele din magazine, iti recomandam o reteta pe care o poti face chiar acasa.

3. Unele portocale sunt vopsite
Iti vine sa crezi sau nu, multe din portocalele pe care le cumperi sunt culese inca atunci cand sunt crude. Astfel, ca sa fie portocalii, acestea sunt vopsite.

4. Colorantii alimentari sunt peste tot
Multe alimente din comert sunt "imbogatite" cu pigmenti care le fac sa para mai proaspate si mai apetisante.

5. Uleiul de masline nu este 100% de calitate
Uleiul de masline extra virgin este considerat o delicatesa. Din pacate, au fost multe cazuri in care s-a descoperit ca sticlele scumpe contineau si variante mai ieftine de pret, amestecate cu cel original.

6. Carnea de pui este injectata cu apa sarata
A fost un scandal alimentar in Romania si exista precedente si in Statele Unite. Carnea de pui este injectata cu apa sarata ca sa cantareasca mai mult la cantar si aiba un gust mai apetisant.

7. Carnea fara antibiotice s-ar putea sa aiba antibiotice
Doua strategii de marketing pe care e bine sa nu le treci cu vederea. Unele sortimente de carne au trecut pe eticheta "antibiotic free" sau "hormone free". Este doar un truc. Acestea nici nu au voie sa fie comercializate daca contin antibiotice sau hormoni. Ce trebuie sa cauti pe eticheta este "crescut fara antibiotice" sau "crescut fara hormoni".

8. Produsele organice pot contine pesticide
Termenul "organic" nu inseamna intotdeauna 100% fara pesticide. Perele, merele, fructele de padure si alte legume pot sa fie stropite cu pudre minerale ca sa tina insectele departe. Acestea pot sa lase niste reziduri, asa ca cel mai bine este sa le speli inainte sa le consumi.

9. Migdalele sunt pasteurizate
Ca si laptele, sucurile si conservele, migdalele sunt pasteurizate ca sa fie mai sigure pentru consum. Ele sunt tratate cu o substanta considerata sigura pentru consumul uman, doar ca uneori este adaugata si in compozitia saltelelor de gimnastica. Ideal este sa cumperi migdale prajite.

10. Fructele sunt coapte artificial
Cele mai multe fructe sunt culese cand inca sunt crude. Apoi, acestea sunt puse in camere speciale in care oxigenul este inlocuit cu dioxidul de carbon, care stopeaza procesul de coacere. Inainte sa fie comercializate, oxigenul este permis din nou in acea camera.

Sursa: Health.com