Daca le ai pe amandoua, ai putea sa te gandesti sa scapi de unul dintre ele. Pana la urma, amandoua fac aproximativ accelasi lucru: maruntesc bine ingredinetele. Daca stai sa le analizezi pe fiecare in parte vei vedea ca amandoua au si particularitati care le fac absolut necesare.

Tocator electric (food processor)

Plusuri: Il folosesti oricand vrei sa scapi de corvoada tocarii ingredientelor cu un cutit, cand ai multe legume de tocat marunt. De exemplu poti pune morcovi, ciuperci, ceapa deodata si dupa cateva impulsuri aplicate masinariei vei avea cel mai bun amestec pentru supe sau chiftelute. Aceeasi sarcina nu e usor de realizat de catre un blender.

Un alt avantaj este ca, in general, contine mai multe seturi de lame si palete asa ca intr-un food processor poti toca mai marunt sau mai mare, poti pregati aluaturi sau poti face o maioneza. In plus poate fi folosit si pentru tocarea ghetii sau pregatirea unei inghetate simple.

Minusuri: Nu este cea mai buna optiune pentru ingredinete lichide.

Sfat: Pentru a obine ingredinete tocate fin, este indicat ca dupa cateva pulsatii sa le cureti de pe peretii vasului pentru a le readuce langa lamele aparatului si sa repeti operatiunea.

Blender

Plusuri: Este perfect pentru orice vrei sa trasnformi intr-o pasta cremoasa sau intr-un amestec moale. A fost construit pentru a se descurca de minune cu lichidele, asa ca supele, dressingurile, piureurile, gustoasele smoothies si chiar cocktailurile sunt usor de pregatit cu blenderul.

Minusuri: Orice ingredient solid si tare poate fi o provocare pentru blenderul tau.. Lamele mici nu fac fata mancarurilor solide si e nevoie de lichide ca sa functioneze eficient. Asa ca legumele sau ingredinetele congelate trebuie lasate deoparte pentru tocator. De exemplu, daca vrei sa faci un smoothie cu fructe congelate cu blenderul, asigura-te ca ai adaugat suficient lichid (lapte sau iaurt) pentru a le putea pasa in totalitate.

Sfat: Ai grija atunci cand pasezi lichide fierbinti. Acopera vasul in care lucrezi cu blenderul (daca acesta nu are capac in dotare) cu un prosop pentru a evita arsurile.