Grana Padano

La fel ca parmezanul, Grana Padano este un ingredient cu denumire de origine protejata (DOP) astfel ca el poate fi produs doar intr-o anumita regiune a Italiei. Spre deosebire de cazul parmezanului, regiunea in care poate fi produs Grana Padano este mult mai mare drept urmare acest tip de branza este ceva mai ieftin si mai usor de gasit in magazine. Grana Padano are arome asemanatoare cu cele ale parmezanului, diferenta intre cele doua fiind ca cel din urma este mai sfaramicios si are un gust mai intens. Chiar daca exista aceasta diferenta intre cele doua tipuri de branza, Grana Padano este o alternativa excelenta, numai buna pentru o portie de paste cu mult sos.

Pecorino Romano

Spre deosebire de parmezan, Pecorino Romano (de asemenea un ingredient care are DOP) este obtinut din lapte de oaie, nu de vaca. Ceea ce il face sa contina ceva mai multa grasime. De asemenea, este un tip de branza mult mai sarat asa ca iti recomandam sa reduci cantitatea de sare pe care o adaugi in preparat atunci cand folosesti Pecorino.

Piave

Piave este tipul de branza cel mai apropiat ca gust si textura de fratele sau, parmezanul. Este obtinut tot din lapte de vaca, dar nu este atat de maturat precum parmezanul. In plus, gustul sau este unul dulceac, iar textura este putin mai cremoasa. Cu toate acestea, este suficient de tare pentru a putea fi ras deasupra unei portii de paste, in risotto sau peste o portie mare de legume la cuptor.