1. Gateste absolut orice in unt
Daca intrebi mai multi chefi care e diferenta dintre gustul de acasa si gustul de la restaurant, te asiguram ca cele mai multe raspunsuri se vor referi la unt. Bucatarii profesionisti il folosesc din plin, pentru ca da o aroma puternica oricarei mancaruri, fie ca e vorba de carne sau legume.

2. Pregateste toate ingredientele in avans
Mise en place este una din primele lectii pe care le invata bucatarii profesionisti. Ca sa gateasca mult mai rapid si eficient, este recomandat ca absolut orice ingredient sa fie pregatit dinainte, curatat si maruntit daca este cazul.

3. Fa-ti singur stock-ul de pui sau de legume
Stock-ul sau supa concentrata de pui sau de legume nu trebuie sa iti lipseasca din frigider daca vrei sa dai o aroma puternica preparatelor tale. Totul este gata intr-o ora si ai gata baza pentru supe, pilafuri, tocanite si alte retete. Il poti pregati in cantitati mari si il poti pune la congelator, in sticle, pungi pentru gheata sau caserole ca sa il ai mereu la indemana. Te invatam noi cum sa faci stock de pui si stock de legume.

4. Gateste la temperaturi mari
Este unul din secretele care fac diferenta. O friptura buna nu se gateste la foc mediu, iar legumele nu sunt la fel de bune daca nu le gatesti suficient de rapid. Asa ca, nu-ti fie frica sa folosesti caldura cand e nevoie!

5. Foloseste ierburi si condimente proaspete
Probabil ti-ai dat seama deja ca exista diferente uriase intre ierburile proaspete si uscate, fie ca vorbim despre busuioc sau rozmarin. Ei bine, acest lucru este valabil si in cazul condimentelor. Cu cat stau mai mult, cu atat isi pierd din aroma. Incearca sa ti le cumperi in cantitati cat mai mici, cat mai des. Nu le lasa sa stea in bucatarie mai mult de un an.

6. Invata sa toci legumele
Nu-ti cere nimeni sa te misti cu viteza unui bucatar profesionist, ceea ce e important este ca bucatile de legume sa fie egale, astfel incat sa se gateasca in acelasi timp. Astfel, nu vei avea bucati crude alaturi de bucati mult prea gatite si moi.

7. Lasa friptura sa stea inainte sa o mananci
Daca te grabesti sa mananci friptura imediat dupa ce ai gatit-o, lasi toate sucurile sa iasa din carne. Cand o tai, acestea ies, iar carnea isi pierde din gust. Trebuie sa stii ca tot lichidul se concentreaza in centru in timpul gatitului. Tocmai de asta, bucatarii iti recomanda sa lasi carnea sa stea 5-10 minute, astfel incat acesta sa se redistribuie si sa te bucuri de cel mai bun gust.

8. Aranjeaza mancarea frumos in farfurie
Probabil te gandesti ca aceasta parte este o pierdere de timp, dar sa stii ca bucatarii profesionisti nu o fac degeaba. Aspectul farfuriei conteaza foarte mult – este primul care te convinge sa mananci. Asa ca, fii cat mai creativ!