In urma cu nu mai mult de cateva decenii tigaia cu teflon era o mare fita in bucatarie. Acum o poti cumpara si cu 10 lei la promotie si te uiti cu jind la unele cu suprafata ceramica. Ustensilele de bucatarie evolueaza la fel de repede ca tehnologia, asa ca n-ar fi rau sa iti deschizi lista de dorinte pentru Craciun inca de pe acum.

Noi iti spunem ce a revolutionat bucataria si tu iti alegi ceea ce iti lipseste.

Siliconul

Se poate folosi si la multe grade cu plus, dar si la multe cu minus. Nu se topeste la temperaturi mari, nu se sparge, nu se lipeste, nu aluneca si nu e toxic. Siliconul e materialul de care ustensilele de bucatarie aveau nevoie pentru o fata noua. Acum gasesti de la spatule pana la tavi de copt, tocatoare, tavite pentru cuburi de gheata, strecuratori sau pensule pentru patiserie. Sunt in toate culorile curcubeului si se pot curata foarte usor.

Cutite japoneze

Pe scurt, sunt cele mai elegante si mai performante cutite de bucatarie. Au o lama perfect balansata pe maner si sunt facute din aliaje de otel care permit nu numai sa fie stalucitoare, dar si mai subtiri si sa permita unghiuri de taiat diferite.

Ceramica

De la cutite pana la tigai si oale, ceramica e noul material minune in materie de ustensile de bucatarie. Cutitele din ceramica rezista mai mult fara ascutire, in timp ce tigaile isi pastreaza proprietatile antiaderente mai mult timp. In plus, tolereaza temperaturi mai mari si pot fi folosite chiar si pe plitele cu inductie.

Fonta

De cand cu teflonul multi am renuntat la oalele si ustensilele grele din fonta. Insa acest material revine in bucatarie si e mai apreciat ca oricand. Mai ales grillul din fonta bun de folosit direct pe aragaz. Avanatajul in cazul lui este ca il poti utiliza iarna, cand nu poti face gratar afara. Daca ai grija sa il intretii si sa il cureti te poate tine o viata, la fel ca un ceaun sau oala din fonta in care poti fierbe la foc mic mai bine ca intr-un slow cooker.

Culoarea

Ce-i drept ustensilele si electrocasnicele colorate nu ne fac neaparat munca mai usoara in bucatarie, dar cu siguranta ne-o fac mai placuta. Dupa o perioada de cateva decenii in care totul era trecut in negru, alb si gri, acum producatorii au prins curaj si au pus un pic de culoare pe robotul de bucatarie, pe mixer, pe prajitorul de paine sau cafetiera. Sunt unii si mai curajosi care propun decorarea frigiderelor in culori care sa te faca sa crezi ca mereu e primavara.