Dintre toate felurile pe care am putea sa le facem din dovleac, am ales placinta, in varianta ei americana, asemanatoare cu o tarta. Si in cinstea sarbatorii de Halloween am sculptat un bostan si am copt un altul pentru a-i folosi miezul dulce intr-un desert.

Am ales o reteta de pe Simply Recipes in care pulpa de dovleac e aromata puternic cu nucsoara, cuisoare si cardamom si e imbracata intr-o crusta crocanta de pâte brisée.

Ingrediente pentru 8 portii:

  • 350g pulpa de dovleac copt
  • 170g smantana pentru frisca (grasa)
  • 100g zahar brun 
  • 60g zahar
  • ½ lingurita sare
  • 2 oua
  • 1 galbenus
  • 2 lingurite scortisoara 
  • 1 lingurita ghimbir pudra 
  • ¼ lingurita nucsoara
  • ¼ lingurita caramon macinat 
  • ¼ lingurita cuisoare macinate
  • ½ lingurita coaja de lamaie 
  • aluat pâte brisée

Ca sa pregatesti dovleacul copt, taie-l si aseaza-l cu partea taiata pe o tava imbracata in folie de aluminiu. Tine-l la cuptor in jur de o ora si jumatate la 180C. Dupa ce s-a copt, lasa-l sa se raceasca si scobeste-i miezul. Paseaza-l cu un blender si transforma-l in piure.

Intre timp pregateste si aluatul pate brisee din:

  • 250g faina
  • 150g unt moale, taiat cubulete
  • 1 lingurita rasa sare
  • 1 lingurita zahar
  • 1 ou
  • 1 lingura lapte rece

Amesteca faina cu zaharul si sarea. Incorporeaza in ea, framantand usor, cubuletele de unt. Cand aluatul are aspect granulos adauga oul si incorporeaza-l pana aluatul incepe sa se lege. Pune si lingura de lapte si aduna aluatul intr-o bila. Framanta de cateva ori in palme pana cand capata aspect neted. Inveleste in folie alimentara si tine-l la frigider cel putin 30 de minute inainte sa il folosesti.

Incinge cuptorul la 220C. Amesteca zaharul, sarea, mirodeniile si coaja de lamaie. Bate ouale si toarna-le peste piureul de dovleac. Adauga mirodeniile si apoi smantana pentru frisca. Amesteca bine pana se omogenizeaza.

Indinde aluatul intr-o foaie subtire de cativa milimetri si aseaza-o intr-o tava de placinta/tarta cu diametrul de 23cm. Toarna amestecul cu dovleac peste aluat si baga la cuptor, la 220C, timp de 15 minute. Apoi, redu caldura la 180C si mai lasa placinta la cuptor 40-50 de minute.

Vei stii ca e gata daca un cutit introdus in centrul ei iese curat. Lasa placinta sa se raceasca timp de 2 ore inainte sa o tai. Serveste-o cu frisca!

Verdict: Ne-a placut umplutura densa si cremoasa de dovleac amestecat cu frisca si ne-a placut amestecul de mirodenii care au dat tartei un parfum aparte. N-am schimba nimic la aceasta reteta si, desi timpul de pregatire este destul de lung, am repeta experienta.