De cand am pus mana pe cartea lui Michel Roux - Desserts nu mai vrem sa gatim altceva. Ne-am cumparat multa cicolata si ne-am pus pe testat. Ultima reteta aleasa este raiul celor care iubesc ciocolata pentru ca noi credem ca este necesar sa il gusti macar o data in viata.

Michel Roux il numeste "warm chocolate fondant" dar este, asa cum ii spun francezii un moelleux...adica un invelis pufos si molae pentru un miez fierbinte si lichid de ciocolata buna. Se mananca imediat ce l-ai scos din cuptor, iar ciocolata fierbine se va revarsa ca o lava pe farfurie.

Pentru un maxim de rasfat la desert ii poti adauga o cupa de inghetata de vanilie. Sa nu iti pese nici cate calorii si nici cate grasimi vei ingera cu fiecare lingurita. Desertul asta e pentru impatimiti.

Ingrediente (pentru 8-10 portii):

  • 200g unt, inmuiat
  • 200g ciocolata neagra, rupta in bucati mici
  • 200g zahar pudra
  • 4 oua
  • 4 galbenusuri
  • 35g cacao
  • 55g faina

Unge cu putin unt niste inele de patiserie cu diametru de 5cm si inaltimea de 3,5cm si tapeteaza-le cu hartie de copt, asezandu-le apoi pe o tava.

Sfat: Daca nu ai asa ceva, poti folosi o tava de briose si hartii speciale pentru acestea. Poti folosi si forme pentru sufleuri use si tapetate cu hartie de copt Vei rasturna prajitura direct pe farfurie pentru servire.

Incinge cuptorul la 190C. Topeste ciocolata intr-un bol la bain-marie.

Bate untul cu zaharul pudra cu un mixer, la viteza mica, pana devin ca o spuma. Apoi adauga ouale si galbenusurile, pe rand, mixand continuu la viteza mare. Incorporeaza si ciocolata topita, cu mixerul la viteza mica.

Cerne faina si cacaua si incorporeaza-le cu o spatula. Toarna compozitia in formele pregatite pana sus.

Baga la cuptor si coace 8-10 minute pana cand centrul prajiturilor este inca moale. Lasa-le 30 de secunde inainte sa le scoti din forme.

Daca ai folosit inele de patiserie scoate-le si transfera prajitura pe un platou. Daca ai folosit tava de briose scoate-le cu tot cu hartie pe un platou. Serveste-le fierbinti.

Verdict: Noi am ramas fara cuvinte si cu pofta nebuna sa il mai incercam o data. Atentie la timpul de gatire. Un minut sau doua in plus pot ruina prajitura pentru ca miezul nu va mai fi moale.