Ideile sunt nenumarate, dar noi ne-am oprit la cateva foarte speciale. Nu ai cum sa dai gres cu o bautura, cu o ciocolata buna sau cu arome inedite.

Votca infuzata pentru orice gust

Daca vrei sa ridici moralul cuiva de Sarbatori ofera-i o bautura speciala si o carte de retete de cocktail-uri. Alege dintre aromele de castravete si lime, hrean sau hibiscus si fa un dar de efect.

Ingrediente:

  • sticle (poti cumpara sau poti folosi sticle ramase de la vin, important e sa fie albe)
  • votca de calitate
  • 8 pliculete ceai de hibiscus 
  • sau 1 castravete Englezesc (curatat de seminte) + coaja de la 1 lime
  • sau 1 radacina mare de hearn feliata in felii subtiri + ¼ dintr-o radacina de hrean feliata in betisoare + 2 lingurite boabe de piper negru

Pentru votca cu hibiscus: pune pliculetele de ceai direct in votca pentru 4 ore. Strecoara si pune in sticlele pentru cadou.

Pentru votca cu lime si castravete: curata castravetele si pune cojile la frigider. Castravetele se toaca in rondele subtiri care se pun in votca alaturi de coaja de lime feliata in fasii. Lasa-le in votca timp de 24 de ore. Strecoara si pune in sticle in care adaugi cojile de castravete pastrate la rece, taie in fasii subtiri.

Pentru votca cu hrean: pune hreanul feliat rondele si piperul in votca si lasa-le asa timp de 24 de ore. Strecoara si pune in sticle. Adauga in fiecare sticla betisoare de hrean si cateva boabe de piper inainte sa pui dopul.

Arome la borcan – saruri aromate

Pentru prietenii fani ai bucatariilor internationale aceste amestecuri de saruri vor fi un dar perfect. Pregateste mai multe tipuri de sare de la cele picante pana la cele cu arome de citrice sau ierburi aromate.

Ai nevoie de:

  • borcanele
  • cutii asortate

Sare cu lime si ghimbir

  • coaja de la 6 limes
  • 3 lingurite pudra de ghimbir
  • 250g sare de mare fina

Lasa coaja de lime feliata subtire sa se usuce peste noapte. Amestec-o cu sarea si ghimbirul.

Sare cu ierburi aromate

  • 100g ierburi aromate uscate (busuioc, oregano, patrunjel etc.)
  • 1 lingura lavanda uscata *pentru arome din Provence
  • 200g sare de mare fina

Intr-un mojar marunteste bine ierburile si lavanda. Amesteca-le cu sarea.

Sare cu arome de curry 

  • 12 frunze de dafin uscate
  • 25g garam masala (se gaseste la magazinele cu mirodenii)
  • 25g pudra de curry
  • 2 lingurite chimion macinat
  • 150g sare de mare fina

Intr-un mojar zdrobeste frunzele de dafin. Amesteca-le cu mirodeniile si sarea.

Gustari din ciocolata

In locul ciocolatei de casa poti oferi in dar niste bucatele crocante din ciocolata cu toppinguri diferite.

Ingrediente:

  • ciocolata (cu lapte sau neagra)
  • toppinguri diferite: fructe confiate, stafide, alune, migdale, nuci, fistic, seminte de dovleac, cereale, bomboane de decor pentru tort.

Pune o hartie de copt intr-o tava si toarna pe ea ciocolata topita dupa ce s-a racit putin. Intinde-o cu o spatula pana obtii un strat uniform nu mai gros de cativa milimetri.

Presara toppingurile dorite si pune tava la frigider pentru 20 de minute. Rupe in bucati inegale si impacheteaza-le in celofan.

Kit pentru vinul fiert

Intr-o cutie sau un cos pune o sticla de vin rosu, cateva portocale si un borcanel care sa contina: bete de scortisoara, cardamom, anason stelat, boabe de piper, stafide si migdale.

Printeaza una dintre retetele Foodstory de vin fiert si adaug-o in pachet.