Daca te-ar prinde Craciunul intr-o insula exotica din oceanul Indian, probabil ca masa traditionala ar fi ultimul lucru care te-ar preocupa. Ai avea multe altele de facut. Dar daca iti permiti sa visezi la un paradis albastru si plaje insorite in ziua de Ajun atunci uite ce ai manca la sud de Ecuator.

Orez si porc in Madagascar

N-ai fi departe de mesele autohtone daca n-ar intra in scena si orezul gatit cu mult lapte de cocos. In Madagascar se mananca din blesug carne grasa de porc, prajita in ulei, iar pe tarmuri peste cu sos curry. Garniturile sunt cartofii dulci, iar bauturile fierbinti preferate in aceasta perioada sunt numite ranonapango. Nu sunt la fel de gustoase ca o ciocolata calda, pentru ca sunt facute din apa fierbinte turnata peste orezul ars de la baza oalelor, dar sunt o traditie locala.

Desertul e format din fructe proaspete, in special litchi presarate cu zahar si aroma vedeta a Madagascarului – vanilia. Influentele franceze s-ar putea simti si in desertul buche de Noel, o rulada pufoasa cu multa ciocolata.

Peste si fasole la Rio

La multe grade cu plus, Rio de Janeiro este o destinatie exotica pentru Craciun. Aici vei fi servit cu bacalhau (cod sarat), sunca sau pui, alaturi de omniprezentele garnituri din orez si fasole. Deserturile sunt tot pe baza de fructe exotice: papaya sau fructul pasiunii, dar deliciul de la final de masa este o paine prajita frantuzeasca. Felii de paine tavalite prin ou, presarte cu scortisoara si zahar.

Gratare pe plaja in Africa de Sud

Familiile de aici obisnuiesc sa iasa de Craciun la braai (gratar) pe plaje unde pe langa carnurile fripte este servita o budinca din malai numita pap.La capitolul fripturi cele de vita condimentate cu usturoi si coriandru sau carnatii de porc sunt vedete. In estul tarii carnurile rosii sunt inlocuite cu peste, copt pe gratar in frunze de banana si servit langa o paine cu malai. Desertul este o budinca facuta cu dulceata de caise si servita fierbinte cu inghetata.

Traditii englezesti in Noua Zeelanda

Fie ca e la pranz, fie ca e la cina, masa de Craciun se ia in familie. Friptura traditionala nu lipseste. E servita langa legume la cuptor, cartofi si sos, urmate de o budica fiebinte. La desert si-ar putea face loc si o Pavlova, acea prajitura cu multe straturi de bezea. De cele mai multe ori neozeelandezii isi petrec ziua de Craciun la plaja.

Curry si multe prajituri in India

Si in India se sarbatoreste Craciunul in comunitatea crestina, dar se pastreaza traditiile culinare de aici. In mod traditional, in preajma Craciunului si in seara de Ajun se mananca un curry cu pui si orez. Iar in ziua de Craciun se face o reteta de curry cu miel.

Prajitura traditionala condine multe fructe confiate si nuci tinute la inmuiat in rom sau brandy timp de cateva zile. Pe langa aceasta in fiecare casa se pregatesc alte 6-7 gustari dulci, de la biscuiti pana la gogosele sau aluat dulce prajit.