In timp ce unii consuma marul cu tot cu coaja, altii prefera sa scape de invelisul crocant si sa il arunce la gunoi. Si acesta este doar un exemplu, pentru ca sunt multe legume si fructe la a caror coaja renuntam fara remuscari. Insa, de multe ori, cojile de citrice, cartofi, avocado pot fi reutilizate fie la treburi casnice si cosmetica, fie in alte produse si retete.

1. Curata grasimea de pe suprafetele din bucatarie sau de pe vesela cu coaja de lamaie. Trebuie doar sa adaugi putina sare sau bicarbonat de sodiu pe suprafetele grase si sa freci bine cu coaja de lamaie.

2. Curata petele de cafea de pe cana preferata tot cu coji de lamaie. Pune in cana gheata, sare si coji de lamaie si amesteca timp de 1-2 minute. Goleste, clateste si vei avea o cana stralucitoare.

3. Pregateste un scrub pentru piele cu ajutorul cojilor de banana. Presara zahar peste coaja de banana si maseaza-te cu ele pe tot corpul.

4. Revigoreaza-ti fata cu ajutorul cojilor de portocala sau grepfrut (evitand zona ochilor) sau hidrateaza tenul cu coaja de la avocado.

5. Cojile de cartofi, proaspat curatate pot fi un revigorant pentru ochii obositi. Aplica-le pe zona de sub ochi timp de 15 minute si vei vedea efectul.

6. Din cojile ramase de la citrice poti pregati pudra uscata pe care sa o folosesti apoi la alte retete. Curata bine cojile ramase de partea alba si amara si lasa-le la uscat cateva zile. Pune-le apoi intr-o rasnita si transforma-le in pudra pe care sa o pastrezi intr-un borcan inchis etans.

7. Poti sa faci zahar aromatizat cu citrice pentru prajituri. Fie adaugi in zahar pudra pregatita anterior, fie pui in zahar direct coji de citrice si lasi uleiurile din ele sa imprastie aroma.

8. In acelasi fel poti aromatiza uleiul, mierea sau otetul.