Cu siguranta nu te-ai gandit la asta atunci cand ai deschis ultima cutie/punga cu paste, dar forma lor este decisiva pentru gustul final al mancarii pe care o vei servi. O forma potrivita poate sa tranforme un sos obisnuit intr-unul extraordinar.

Lungi sau scurte, rotunde sau plate, subtiri sau groase, cu sau fara striatii, pastele absorb savoarea unui sos in mod diferit. Asociate corect, de exemplu rigatoni cu un sos cu carnati, pot face un hit din mancarea ta. In acest caz micile bucatele de carnati sunt capturate de gaurile din paste. Daca pui acelasi sos langa niste paste lungi si subiri nu vei obtine aceeasi combinatie uimitoare, desi gustul e acelasi. Asta pentru ca o mare parte din sos va ramane in farfurie pentru ca nu se va lipi cum trebuie printre pastele lungi si alunecoase.

Pastele din aluat facut in casa au aceleasi reguli ca si pastele uscate: cu cat sunt mai plate si mai lungi, cu atat sosul trebuie sa fie mai cremos si mai uleios. Pare o treaba foarte complicata sa stii ce paste sa pui langa sosul potrivit, dat fiind faptul ca sunt zeci de forme de paste. Insa, exista cateva reguli de baza pe care le poti aplica pentru combinatii mereu reusite.

Pastele cu diverse forme (farfalle, fusilli, conchiglie, gemelli, campanelle) se potrivesc cu foarte multe tipuri de sosuri, mai ales cu acelea care cuprind mai multe texturi. Incearca sosuri cu bucatele de carne, sunca sau legume care se pot ascunde si prinde usor de diversele denivelari ale acestor paste.

Pastele scurte, tubulare (penne rigate, macaroni, rigatoni, ziti) sunt perfecte pentru sosurile mai groase si cu mai multe grasimi. Aceste paste au textura potrivita pentru ca sosul sa se prinda de ele. Asa ca poti folosi fara griji pentru ele un sos ragu.

Pastele subtiri (spaghetti, capellini) sunt bune langa sosuri cu ulei de masline, pentru ca aceste paste au nevoie de multa lubrifiere. Pentru pastele lungi, dar plate (fettuccine, sau tagliatelle) poti folosi sosuri cremoase cu smantana sau ragu. Cand folosesti legume sau ierburi pentru sosurile acestor paste incearca sa le toci tot pe lungime si nu cubulete pentru ca se vor omogeniza mai usor.