Multe prajituri se incadreaza in categoria “perfecte”, dar niciuna nu primeste atatea bile albe precum panna cotta, desertul italienilor atat de simplu de pregatit, dar totusi atat de sofisticat in aparitie incat pare ca ti-ai petrecut toata ziua numai pentru el. Multi sunt speriati de reteta lui, dar sunt imediat cuceriti de textura cremoasa si aspectul satinat pe care o portie de panna cotta le-o aduce.

Panna cotta este unul dintre cele mai simple deserturi, originar din nordul Italiei. Este, in principiu, o budinca fara ou in care efectul miraculos de coagulare este dat de gelatina. Perfectiunea lui este data de textura care trebuie sa fie matasoasa si delicata.

Citeste si: Lectia de gatit - Panna Cotta 

De ce iubesc restaurantele si bucatarii panna cotta?

Este foarte simplu. Panna cotta e un desert care are nevoie de putine ingrediente (lapte, smantana lichida, gelatina si zahar), nu are nevoie de tehnici speciale de pregatire (il poate pregati si un bucatar incepator) si rezista foarte bine in frigider pana inainte de servire. Nu trebuie sa fie incalzit sau ars cu torta cu gaz, ca un creme brulee, iar putin sos de fructe sau de ciocolata pot alcatui cel mai de efect decor, fara sa stirbeasca aspectul luxos.

Motivele pentru care panna cotta trebuie sa devina desertul tau preferat

1. Se pregateste rapid si fara efort. Reteta de panna cotta este foarte ursor de urmat, iar munca ta, in principiu nu dureaza prea mult. Vrei sa incerci? Iti dam reteta potrivita:

2. Panna cotta este un desert fara gluten. Intotdeauna. Ceea ce il face ideal pentru cei care urmeaza o dieta speciala.

3. Panna cotta poate fi un desert pentru cei care vor sa slabeasca. Poti sa ii pui zahar sau, daca nu ai voie poti renunta la el, poti pune indulcitor sau te poti baza doar pe zaharul din fructe. Textura si rezultatul fin nu se schimba cu nimic.

4. Panna cotta poate fi un desert pentru vegetarieni. Gelatina intareste orice lichid asa ca nu trebuie sa iti faci griji ca nu vei obtine o panna cotta buna daca in locul laptelui si smantanii clasice folosesti variantele vegetariene din soia, migdale sau cocos. Le poti combina si cu piureuri de fructe si vei obtine un desert spectaculos.