"La capitolul alimente de baza, organismul nostru are nevoie de produse fainoase, adica de paine, mamaliga, fasole boabe sau soia, de tot ce insemana legume, aici poate sa fie cat mai diversificat si in orice cantitate, de produse lactate", spune Mihaela Bilic, nutritionist pentru "Ce se intampla, Doctore?".

"E suficient sa cercetam traditiile gastronomice al unor popare vechi si sa aflam ca painea este un aliment esential in hrana omului, este chiar numita laptele de mama al pamantului, pentru ca are o compozitie oarecum asemanatoare cu cel al laptelui de mama ca si concentratie de proteine, glucide, lipide, minerale", explica si medicul Pavel Chirila.

Asadar, painea este un aliment care nu trebuie sa-ti lipseasca din alimentatia zilnica. Insa nu exagera in ceea ce priveste sortimentele cu faina alba si aditivi de crestere.

"Acest abuz de paine alba este raspunzator de o parte din cancerele de colon. Acum exista studii in tratate de medicina, care mentioneaza explicit ca abuzul de paine alba favoarizeaza instalarea cancerului", adauga Pavel Chirila.

Painea veritabila se face cu maia, faina integrala din grau si apa calduta. Si sortimentele cu grau spelta sau kamut sunt bune. Maiaua se realizeaza din apa si putina faina, lasata la fermentat cateva zile, intr-un loc calduros. Este un agent de crestere perfect, care va fi combinat ulterior cu faina integrala si apa.

Vezi mai multe in reportajul video de mai jos: