O bucatarie dezorganizata poate face gatitul o sarcina mai dificila decat te astepti. Ai nevoie de blaturi si vesela curate si ustensile la indemana pentru ca totul sa mearga ca uns. Odata ce scapi de obiceiurile rele vei vedea ca poti jongla in siguranta cu mai multe feluri de mancare in acelasi timp fara sa simti efortul.

Curata masa, blatul si ustensilele de lucru dupa fiecare etapa de gatit. E un pas important nu numai pentru a-ti face loc pentru urmatorul pas, ci si pentru a curata bucataria la final si pentru siguranta alimentara. Spala tocatoarele si cutitele dupa ce transezi carne de pui, strange cojile de legume sau alte resturi intr-un bol mare pe masura ce gatesti, curata oalele si tigaile dupa ce ai treminat treaba cu ele.

Manusile si prosoapele trebuie sa fie la indemna. De preferat in acelasi loc bine stabilit de unde sa le poti lua si cu ochii inchisi cand ai nevoie de ele. Nu le lasa la intamplare si nu le pune prea aproape de aragaz. Risti sa provoci un incendiu.

Foloseste ustensilele potrivite pentru fiecare sarcina. Ca sa iti faci munca mai usoara alege cutitul potrivit atunci cant tai carne sau tai legume. Pune la indemana un tocator de plastic si unul de lemn, scoate blenderul sau robotul din bucatarie din dulap. Investeste in ustensile durabile si de calitate: un cutit de bucatar, o tigaie din fonta, spatule, oale incapatoare.  

Citeste si: Top 10 cele mai bune trucuri de gatit pentru incepatori

Pregateste toate ingredientele de la inceput. E cea mai buna metoda sa iti dai seama daca ai tot ce iti trebuie ca sa pregatesti reteta pe care ti-o doresti. Ar fi pacat sa incepi sa amesteci ingredientele petnru o prajitura si sa constati abia spre final ca nu ai praf de copt sau suficiente oua. Odata ce ai stabilit de ce ai nevoie pregateste toate ingredientele conform retetei. Este ceea ce bucatariile profesioniste numesc “mise en place”, adica organizarea, curatarea, tocarea, prepararea sau cantarilea carnurilor, legumelor, sosurilor, condimentelor si a altor ingrediente. Daca le ai la indemana, vei lucra mai repede.

Citeste si: 5 trucuri de gatit de la bucatari celebri

Fii precaut cu pericolele ascunse din alimente. Carnea cruda, ouale, verdeturile si legumele, toate pot fi gazde primitoare pentru bacterii periculoase pentru organism. Ca sa previi pericolul contaminarii de la un produs la altul e recomandat sa speli bine cutitele si tocatoarele dupa ce tai fiecare ingredient.