Sarmale dietetice

Ingrediente:

  • orez integral si salbatic
  • ciuperci champignon, hribi, galbiori si alte ciuperci uscate
  • mirodenii
  • oua
  • ardei capia
  • cartofi
  • telina
  • varza murata

Mod de preparare:
Pentru umplutura, se face un amestec de carne tocata slaba, de curcan, vita sau pui. Eu una prefer pulpa de pasare, mai saraca in grasimi. Se introduc in blender trei linguri de orez integral si salbatic, ciuperci champignon, hribi, galbiori si alte ciuperci uscate, mirodenii (cimbru, oregano, patrunjel uscat, piper negru si rosu, cayenne), doua albusuri de ou si un galbenus, doi ardei capia, o jumatate de cartof dulce, o telina fiarta bine.

Umplutura se introduce in foile de varza murata, desarata de cu seara, sau frunze de vita, dupa gust. Se presara printre sarmale cimbru, foi de dafin, boabe de piper, boia dulce, 1 lingura ulei.

Cand sarmalele sunt aproape fierte, se pot adauga  cateva rosii oparite, curaţate de pieliţa si zdrobite. Sarmalele se servesc incinse si se pot raci cu putina smantana degresata si, bineinţeles, cu tradiţionala mamaliga, pe care eu una o prefer puţin mai lichida, asa ca, dupa ce a fiert suficient si o iau de pe foc, ii adaug putin ulei de masline, eventual cu aroma de trufe.