Fie ca il faci langa casa, fie ca incingi carbunii la padure, gratarul pare intotdeauna destinat pentru a frige halci de carne si uneori cateva legume. Am descoperit, insa, ca poti gati pe el si alte ingrediente care vor capata o aroma usor afumata care sa se potriveasca perfect cu friptura ta.

1. Tofu

Multa lume fuge de tofu pentru ca se spune ca nu are nicun gust. Este doar un mit. Tofu este foarte gustos si poate tine loc unei bucati de carne pentru ca e plin de proteine. Foloseste tofu tare pentru a-l pune pe gratar si lasa-l sa se rumeneasca timp de 5 minute pe fiecare parte. Serveste-l cu sos iute.

2. Scoici

Pana acum le-ai mancat fie crude, fie calite si stropite cu vin alb. De ce nu ai incerca sa le gatesti si pe gratar? Poti sa le pui pe gratar intregi, fara sa le pregatesti in prealabil in niciun fel. Se vor desface singure cand sunt gata. Vor fi fierbinti si suculete.

Le poti coace si desfacute cu putin unt aromat deasupra pana cand carnea incepe sa se desprinda de scoica.

3. Quesadillas

E cea mai buna metoda de a trasnforma o quesadilla intr-un deliciu. Tortillas vor fi mai crocante si vor avea o aroma usor afumata. Ar fi bine sa le gatesti exact inainte de a le pune pe masa pentru ca branza sa ramana cremoasa. Unge putin gratarul inainte sa le asezi pentru a preveni lipirea lor de grilaj.

4. Avocado

Acest ingredient cremos poate fi copt pe gratar. Il poti folosi in salate, ca topping pentru burritos sau tacos, pentru peste sau, dupa ce ii scoti samburele, poti umple golul cu salata cu peste sau pui.

5. Fructe

Unii sunt sceptici in ceea ce priveste coacerea unor fructe pe gratar, dar este o metoda simpla de a gati un desert special. Poti folosi piersici, prune, ananas, banane, penene verde sau pepene galben. Le poti insira pe cateva frigarui sau le poti pune in felii direct pe grill. Le poti servi la desert cu inghetata sau le poti pune ca garnitura langa fripturi de pui sau de peste.

6. Salata verde

Poti sa folosesti salata clasica sau salata Iceberg pe care sa o tai in jumatate. Nu pune frunzele separat pentru ca vor fi compromise de caldura focului. Daca pui salata intreaga ea doar va capata aroma carnurilor care au fost fripte inainte pe gratar si va avea o textura usor inmuiata. Nu trebuie sa o tii pe foc mai mult de 2-3 minute. Frunzele astfel pregatite pot fi folosite in salate reci sau calde.

Tags: gratar, fructe, legume