Din cand in cand, dupa ce ai imbracat frumos un tort intreg sau dupa ce ai decorat o prajitura, ramai cu o ceasca (sau mai mult) de frisca gata batuta in bolul de la mixer. Smantana pentru frisca de buna calitate e un ingredient scump, asa ca e pacat sa o irosesti. Daca reusesti sa ii convingi pe ceilalti sa nu manance cu lingurita restul de frisca ramas in bol, iata ce poti face cu ea:

Rasfata-te la micul dejun. Foloseste frisca deja pregatita pentru a o adauga peste fructe proaspete, peste clatite sau briose dulci.

Transforma cafeaua de dimineata, adaugand in loc de lapte cateva linguri de frisca.

Citeste si: O cafea mai buna. Cum sa faci spuma de lapte fara dispozitive speciale

Pregateste mousse de ciocolata. E un desert la care nu ai nevoie de cuptor si nici de prea multe ingrediente. In cea mai simpla varianta a lui e nevoie doar de ciocolata topita si lasata sa se racoreasca in care sa incorporezi incet frisca batuta.

Citeste si: Lectia de gatit - mousse si ciocolata

Inventeaza prajiturele rapide cu fructe. Ai nevoie de cativa biscuti dulci si frisca batuta amestecata cu mascarpone si bucati de fructe de sezon (capsune, fructe de padure, piersici). Formeaza un blat din biscuiti, adauga frisca, apoi incat un blat de biscuti. In functie de cat de multa frisca ti-a ramas poti face o prajitura cu mai multe straturi.

Citeste si: 3 retete dulci pentru deserturi de vara cu zmeura

Congeleaza frisca pentru alta data. Nu o vei mai putea folosi in retete de prajituri, dar va fi un adaos placut in cafeaua fierbinte sau in ciocolata calda. Pune cu lingura frisca pe o hartie de copt asezata intr-o tava. Congeleaza pana cand gramajoarele de frisca se intaresc, apoi pune-le intr-un recipient inchis etans la congelator si scoate cate o bucata cat ai nevoie.

Unt dulce. Bate frisca ramasa si mai mult pana cand apa se separa de grasime. Vei obtine un unt bun de folosit in prajituri.