Daca ai facut maioneza, o crème brulee, o budinca, un blat de tarta sau niste paste carbonara, inseama ca stii ce inseamna sa pui deoparte cateva albusuri nefolosite si sa te intrebi apoi ce sa faci cu ele.

Le poti transforma in noi retete, mai ales de desert, in sufleuri, bezele, blaturi pufoase sau mousse-uri de fructe. Inainte sa treci la treaba trebuie sa stii si cateva secrete care sa te ajute sa folosesti mai usor albusurile.

Cele mai bune trucuri pentru a bate mai usor albusurile

  • Temperatura conteaza: intotdeauna lasa albusurile sa ajunga la temperatura camerei pentru a obtine o spuma mai aerata. Albusurile reci nu vor incorpora la fel de mult aer in timp ce le bati, iar blatul la care lucrezi cu atata sarg va fi dens, in loc sa fie pufos.
  • Demareaza incet: adica, mixeaza la inceput la viteza mica, pentru a rupe proteinele din albus, ceea ce il va face mai elsatic si il va ajuta sa incorporeze mai mult aer.
  • Da-i o mana de ajutor: albusurile se bat perfect daca adaugi un praf de sare sau un strop de zeama de lamaie

Citeste si: Lectia de gatit - Bezele

Daca te-ai horatat sa transformi albusurile in bezea, trebuie sa stii ca exita 3 tipuri de bezea, fiecare cu reteta ei.

Bezeaua frantuzeasca – este cea clasica in care albusurile sunt mixate spuma, apoi adaugat, treptat, zaharul tos pana cand este incorporat tot.

Bezeaua elvetiana – presupune sa bati albusurile cu tot zaharul pe bain-marie, pana cand amestecul se infierbanta si apoi sa continui sa mixezi pana cand vasul si amestecul se raceste. Rezultatul va fi o bezea lucioasa perfecta pentru amestecat in creme cu unt.

Bezeaua italiana - presupune un grad mai mare de dexteritate, dar nu este imposibil de facut acasa. Albusurile sunt batute cu un sirop fierbite de zahar si apa (fierte pana la 117C), ceea ce va duce la formarea unei bezele stabile care nu se va lasa la cuptor. O poti folosi la prajitura Baked Alaska, la tarte sau la macarons.

Daca esti gata sa te pui pe gatit, avem retetele potrivite pentru albusurile ramase in frigider: