Pe langa bucati de carne suculente, rondele de dovlecei sau felii de ardei capia, poti coace pe gratar si cartofi. Indiferent pe care ii alegi: galbeni, rosii, dulci, stii ca dureaza o vesnicie sa fie perfect patrunsi. Exista o solutie ca sa obtii rezultatul perfect intr-un timp mult mai scurt: prefierberea lor.

Stim, prima reactie e sa spui ca asta inseamna timp suplimentar si, practic, nu e niciun castig. Exista, insa, cateva motive pentru care merita sa nu sari peste acest pas daca vrei sa obtii cei mai buni cartofi copti pe gratar.

Prefierberea garanteaza gatirea perfecta. De vreme ce cartofi sunt densi si au amidon trebuie gatiti pefect ca sa aiba un gust bun. Prin prefierbere o mare parte din gatire incepe in apa, pe foc, iar pe gratar e nevoie doar de cateva minute in plus ca sa ii desavarsesti. Daca nu vrei sa pierzi timp in ziua in care pregatesti gratarul, poti sa fierbi cartofii cu o zi inainte.

Daca gatesti cartofii direct pe foc, alaturi de alte legume sau carnuri, acestia nu vor fi gata in acelasi timp cu restul ingredientelor. Odata fierti cartofii au o sansa sa ajunga pe masa la timpul potrivit.

Daca fierbi cartofii inainte, le dai sansa sa fie mai aromati. In primul rand, fierberea se face in apa cu sare. Apoi, cat cartofii sunt fierbinti ii poti condimenta suplimentar cu aromele alese, iar cartofii calzi vor absorbi mai bine condimentele. Cand ii pui direct pe gratar, condimentele vor ramane doar la suprafata.

Prefierberea cartofilor inseamna sa ii lasi sa fiarba in apa cu sare pana cand poti sa ii strapungi usor cu un cutit si sa intampini rezistenta numai in centrul celei mai groase parti a cartofului.

Cand sunt gata, scurge cartofii, lasa-i sa se zvinte putin, apoi amesteca-i cu ulei de masline, condimente, ierburi aromatice. Pune-i pe gratar pana cand exteriourul se rumeneste si formeaza o crusta crocanta. Mijlocul va fi cu siguranta moale.