Multe lume le confunda. Ce-i drept te pot pacali. Si chimenul si chimionul au acelasi aspect, dar prima diferenta dintre ele este chiar culoarea. Desi au aceeasi forma, semintele de chimion sunt mai deschise la culoare decat cele de chimen.

Chimionul (Cuminum cyminum) face parte din aceeasi familie cu fenilculul, iar daca iti e mai usor gandeste-te ca semintele lui semana cu cele de fenicul. Chimenul (Carum carvi) face parte din aceeasi familie cu patrunjelul si coriandrul si are seminte mai inchise la culoare, unele aproape negre.

Cea mai mare diferenta o observi la gust. Chimionul este mai amar cu o aroma distincta si bogata. In timp ce chimenul are un gust dulce-picant, cu note forale si piperate.

Chimionul este o prezenta obisnuita in preparatele mexicane, nord-africane si indiene, in timp ce chimenul este mai obisnuit in Europa, mai ales in Germania, in Orientul Mijlociu si in tariele mediteraneene. Il poti folosi in produse de patiserie, in mancaruri cu varza, in preparate cu carne sau langa branzeturi.

Chimenul poate fi inlocuit la gust cu semintele de marar, iar chimionul cu pudra de curry sau garam masala.