Pentru mine rulada era, pana de curand, o mare incercare. Dupa cateva experiente nereusite (un blat ars, unul prea tare, unul prea subtire si unul rupt in doua) eram gata sa renunt si sa imi scot din cap pentru totdeauna rulada. Asta pana cand mi-am dat seama ce ii lipsea blatului meu ca sa se poata rula perfect: elasticitatea. Pentru ca asta e secretul cel mai mare in cazul unei rulade. Degeaba ai un pandispan subtire si moale, daca se rupe cand incerci sa il infasori.

Am luat-o de la capat cu rabdare si am acceptat provocarea, am adaugat unt si am reusit sa scot din cuptor o minunatie de blat auriu, pufos si moale. Umplutura a fost floare la ureche, incropita pe loc cu ce era la indemana in frigider.

Fiecare cu secretul lui

E clar de unde ii vine numele! Din franceza unde are aceeasi denumire pe care o stim si noi: roulade. Americanii ii spun jelly roll pentru ca obisnuiesc sa ii puna in umplutura dulceturi, gemuri sau jeleuri, iar britanicii ii spun Swiss roll. Si nu numai denumirea face diferenta. In retetele britanicilor blatul de rulada este mai gros si mai dens, ceea ce il face mai greu de rulat foarte strans. In retetele americane este adesea mentionat si amidonul care da o textura mai delicata blatului.

In unele retete vei gasi albusurile si galbenusurile batute impreuna, in altele separat, mizand pe foarte putin praf de copt care sa faca prajitura pufoasa.

Umpluturile sunt dintre cele mai diverse, dar recunosc ca marea mea placere raman ruladele cu fructe de vara si cu creme usoare de vanilie. Le poti pune si frisca sau crema de ciocolata, amestecate sau nu cu fructe, nuci, migdale. Le poti umple cu piureuri de fructe, dulceata sau gem, le poti acoperi intr-o glazura de ciocolata sau cu un ganache.

“Tips” pentru rulada perfecta

Prima regula este sa ai grija ca blatul sa nu se arda pentru ca atunci nu il vei mai putea rula. Blatul perfect este acela care are elasticitatea unui burete, iar atunci cand apesi pe el ramane doar o mica adancitura care revine la forma initiala.

Dimensiunea tavii conteaza. Un blat prea gros sau unul prea subtire nu se va rula asa cum trebuie. Intotdeauna tapeteaza tava cu hartie de copt (te va feri de o crusta arsa pe dosul blatului si te va ajuta s ail scoti mai repede din tava). Foloseste o tava dreptunghiulara, cu suprafata dreapta si lucioasa, cu perei nu prea inalti. In functie de dimensiunile ei adapteaza si reteta. Pentru o tava mare de cuptor (40x35cm) se folosesc in medie 6 oua.

Albusurile batute spuma, separat de galbenusuri, garanteaza un blat pufos. Adaugarea de unt sau alte grasimi garanteaza elasticitatea blatului.

Cand blatul s-a copt, scoate-l si intoarce-l imediat pe masa pe o hartie de copt pregatita dinainte, pudrata cu zahar farin. Indeparteaza hartia de copt de pe spatele blatului, niveleaza marginile cu un cutit, cresteaza blatul pe lungime si apoi ruleaza-l strans in hartie.

Lasa blatul sa se raceasca perfect inainte sa il derulezi si sa il umpli cu crema. Dupa ce ai pus umpluturile poti sa invelesti rulada in folie alimentara si sa o tii la frigider cateva ore inaine sa o feliezi. Iar cand o feliezi foloseste un cutit de paine…

Rulada cu fructe de padure si dulceata de pere

Ingrediente pentru blat:

  • 60g unt topit
  • 7 oua
  • 200g zahar
  • 140g faina

Ingrediente pentru umplutura:

  • 300ml frisca lichida
  • 200g dulceata de pere cu menta ( cumparata de la Casa cu Gemene)
  • 200g fructe de padure proaspete (afine, coacaze, mure, zmeura)
  • Optional: 50g ciocolata alba si 2 linguri fulgi migdale pentru decor

Incinge cuptorul 200C/180C daca are ventilatie. Aseaza in tava clasica de cuptor (40x35cm) hartie de copt.

Bate albusurile si galbenusurile cu zaharul cel putin 5 minute. Cerne faina si incorporeza-o treptat in ouale batute. Adauga untul topit si amesteca. Nu exagera, pentru ca vei pierde toate bulele de aer.

Toarna amestecul in tava pregatita si coace-l la cuptor timp de 15 minute. Cand e gata intoarce-l imediat pe o foaie de copt presarata cu zahar farin, indreapta-i marginile cu un cutit, cresteaza-l pe lungime si ruleaza-l strans in hartie. Lasa-l sa se raceasca.

Cand s-a racit intinde pe el in straturi dulceata de pere, frisca batuta si presara fructele de padure. Ruleaza (dar nu prea strans) si inveleste in folie alimentara ca sa tii rulada la frigider cel putin o ora.

Topeste ciocolata in 2 linguri de frisca lichida si toarna-o deasupra ruladei, apoi presara fulgi de migdale.

Inspiratia mea: Joy of baking, BBC Good Food si Ellen’s Kitchen