Peste tot in Italia, panna cotta e la ea acasa, dar nicaieri nu e mai buna ca in nord, acolo unde s-a nascut acest desert cu gust de lapte si parfum vanilat.

Imi place pentru ca este atat de simplu si are o textura matasoasa, iar variatiunile de sosuri si toppinguri ce ii pot fi adaugate sunt infinite. Cu putina planificare poate fi desertul care sa te scoata din incurcatura ori de cate ori stii ca ai invitati si vrei sa pregatesti ceva rapid, de efect si care sa lase pe toata lumea cu gura cascata de ... pofta.

Panna cotta este, de fapt, o budinca mai rafinata care capata consistenta pe masura ce se raceste. Si este mult mai usor de facut tocmai pentru ca nu are nevoie de oua ca sa se intareasca (ceea ce uneori duce la adevarate dezastre daca oul incepe sa coaguleze si sa se transforme in omleta), lasand gelatina sa faca toata treaba grea.

Singurul lucru de care trebuie sa tii cont este ca panna cotta are nevoie de cateva ore la rece pentru a deveni perfecta, si asta presupune planificare in avans.

Desi am incercat variatiuni cu ciocolata, caramel si alte arome, panna cotta in varianta ei de baza ramane in top printre cele mai bune. Poate fi pusa langa o lingurita de dulceata, langa sos acrisor de fructe de padure sau langa pere dulci aromate cu cardamon.

Reteta de panna cotta cu pere in sirop de cardamon

Ingrediente (pentru 2-4 portii):

  • 6g gelatina (foi)
  • 200ml frisca lichida grasa
  • 130ml lapte
  • 1 pastaie vanilie
  • 60ml miere (sau 50g zahar)

Inmoaie gelatina in apa rece timp de 5 minute (nu pune mai multa apa decat trebuie ca sa o acopere putin).

Incalzeste frisca lichida cu laptele, mierea (sau zaharul) si miezul de la pastaia de vanilie si lasa-le pe foc mediu pana aproape sa atinga punctul de fierbere. Ia oala de pe foc.

Scurge gelatina si pune-o in lichidul fierbinte, amestecand pana se dizolva.

Strecoara amestecul printr-o sita deasa intr-un bol, pe care sa il scufunzi apoi, partial, intr-un altul mai mare umplut cu apa rece. Amesteca din cand in cand pana cand panna cotta se raceste.

Pregateste niste vase/boluri/cesti cu diametrul mic, in jur de 6cm (eu am folosit doua vase mai mari cu diametrul 10cm si adancimea 6cm). Daca vrei sa rastorni panna cotta atunci cand se intareste unge vasele cu putin ulei. Daca vrei sa servesti panna cotta direct din vas, poti sa le lasi asa.

Toarna panna cotta in vasele pregatite (pana sus daca vrei sa le rastorni cand se racesc) si pune la frigider cel putin 3 ore sau peste noapte.

Cand e aproape gata de servire pregateste toppingul cu pere si cardamon din:

  • 2 pere curatate de coaja si samburi, taiate in cubulete
  • 3-4 linguri zahar
  • semintele din 2 pastai de cardamon zdrobite intr-un mojar
  • 150ml apa

Pune apa, zaharul si pudra de cardamon la fiert pana cand zaharul se dizova. Adauga perele si lasa-le sa fiarba impreuna pana cand perele se inmoaie putin si siropul din oala se reduce. Scoate perele si lasa-le sa se raceasca inainte sa le pui peste panna cotta rece.

Inspiratia mea: Michel Roux – Desserts, Martha Stewart, Jamie Oliver