Recunosc ca pana la noua descoperire singurele amintiri legate de macaroanele cu branza erau asociate de taberele din copilarie si variatia fel principal/desert cu o farfurie de macaroane caldute cu branza (telemea) si un adaos de zahar tos pe care le mancam la cantina. Si ar mai fi o inventie a mamei care obisnuia sa le combine cu nuci si zahar si sa le dea la cuptor cat sa se caramelizeze putin. Oricum nici una, nici alta nu-mi placeau si am ramas cu fobia pastelor cu branza mult timp, incat nici carbonara nu mi-a placut ani de zile.

Am dat, insa, peste niste minunatii de retete in revistele americane, pe site-urile lor, pe bloguri, cu fotografii apetisante de “mac and cheese” cum le spun pe scurt peste ocean. Nicio legatura cu ceea ce stiam din farfuriile copilariei, asa ca tentatia a fost mare si a trebuit sa incerc. Rezultatul? Ademenitor, gustos, caloric, fierbinte, cremos, acel comfort food, sau de mancare de alint care sa iti faca bine cand ti–e pofta de ceva bun.

De la “mac and cheese” la macaroane cu branza cu stil

Ce am invatat tot incercand sunt cateva secrete de baza. Macaroanele cu branza pot arata la fel de bine ca un sufleu sau o budinca daca tii cont de trei ingrediente esentiale: paste bune, branza buna si pesmet (mare) cu aroma de usturoi. Asta e reteta de pornire, iar variantele le poti crea dupa placerea persoanala. Optional, poti adauga si alte ingrediente: legume, carnuri, sunca, bacon. Depinde cat de consistenta vrei sa fie cina/pranzul pe care le pregatesti.

Un topping crocant

Elementul cheie care da texura crocanta este pesmetul. Nu acela cumparat din magazin, ci unul pe care ar trebui sa ai rabdarea sa ti-l pregatesti acasa din paine prajita sau crutoane faramitate nu prea marunt. Pesmetul clasic va da o textura nisipoasa sau, in cel mai rau caz, se va umezi de la sosul de branza. Optional poti sa adaugi si usturoi sau ceapa si parmezan ras in amestecul de paine. Ca sa pregatesti toppingul topeste cateva linguri de unt, amesteca-l cu usturoiul presat, toarna-l peste painea faramitata, presara sare si parmezan.

Pregateste sosul de branza

Iti trebuie doua tipuri de branzeturi: una de baza pentru a da aroma si una pentru note speciale ale sosului. Aproape orice tip de branzeturi este acceptat pentru sosul cremos, mai putin branza cu mucegai, care este prea aromata si tinde sa acapareze orice alt gust din reteta, si mozzarella care devine elastica la cuptor. Pentru sos iti trebuie cateva linguri de unt, faina, lapte si sare.

Topeste untul, adauga faina si amesteca bine cateva minute, adauga laptele treptat si amesteca pana cand sosul capata consistenta unei smantani subtiri. Fierbe sosul la foc mic amestecand constant timp de 10 minute. Abia dupa ce il iei de pe foc poti adauga branzeturile alese, mirodenii, ierburi aromatice. Daca e prea gros mai adauga lapte si pune din nou pe foc pana cand se subtiaza.

Alege o branza de baza dintre: Cheddar, Gruyere, Comte, Gouda, Fontina ( toate rase) si o branza pentru o nota speciala dintre: parmezan, Pecorino, Feta, branza moale de capra sau mascarpone.

Ierburile aromatice care se potrivesc bine sunt cimbrul, rozmarinul, salvia sau patrunjelul alaturi de piper, mustar, pudra de ardei iute, paprika, nucsoara sau seminte de chimion.

Paste de baza si ingrediente aditionale

Pastele trebuie fierte al dente, poate cu cateva minute mai putin decat scrie pe ambalaj. Poti alege clasicele macaroane lungi, dar poti opta si pentru cochilii, penne rigate, mezzi rigatoni, fusili, pipette sau orice paste mici tubulare.

Pe langa aceste ingrediente de baza macaroanele cu sos de branza pot primi in amestec si morcovi, mazare, conopida, broccoli, ciuperci, ceapa verde spanac, sunca, prosciutto, bacon (fierte, calite sau sotate).

Toate se amesteca cu pastele si sosul de branza, se presara cu pesmetul. Se pun intr-o tava inalta sau vas termorezistent unse si se coc la cuptor la 180C timp de 15 minute.

Macaroane (paste) cu Cheddar, legume si sunca la cuptor

Ca sa ii spui ca la mama acasa o poti numi budinca de macaroane, cu un aer italian stilat ii poti spune “pasta al forno”, iar daca vrei sa ramai fidel curentului american ii zici “mac & cheese”. Indiferent ce nume ii dai fii sigur ca va fi pe placul tau si al celor care vor manca din ele.

Ingrediente (4-6 portii):

  • 400g paste
  • 200-250g Cheddar ras
  • 100-150g parmezan ras
  • 200g fasole verde si baby carrots congelate, fierte si tocate
  • 125g bacon tocat
  • 300-400ml lapte
  • 7 linguri unt
  • 1 ½ linguri faina
  • 1 catel usturoi zdrobit
  • 2 -3 felii paine prajita faramitata
  • patrunjel tocat
  • sare si piper 

Pregateste pesmetul din paine prajita faramitata, amestecata cu 3 linguri de unt topit, sare si catelul de usturoi zdrobit. Lasa-l deoparte.

Pune pastele la fiert. Ai grija sa le iei cu cateva minute mai devreme decat timpul trecut pe ambalaj. Se vor desavarsi la cuptor.

Intre timp prepara sosul de branza. Pune la topit intr-o oala 4 linguri de unt, adauga 1 lingura si jumatate de faina si amesteca continuu pana cand devine de consistenta unei smanatani. Adauga treptat 350ml de lapte amestecand mereu pana se incorporeaza. Lasa sosul pe foc 5-6 minute. Opreste focul si adauga branza Cheddar si parmezanul. Va deveni usor elastic si daca e prea vartos poti adauga cei 50ml de lapte ramasi. Abia dupa ce sosul are consistenta potrivita adauga patrujel tocat, sare si piper.

Cand pastele s-au fiert, scurge-le bine si pune-le inapoi in oala. Adauga baconul, legumele fierte tocate, sosul de branza si amesteca totul pana cand sosul acopera bine toate pastele.

Unge o tava cu unt, pune pastele in ea, niveleaza si deasupra presara pesmetul intr-un strat uniform. Pune totul la cuptor la 180C, timp de 15 minute.

Inspiratia mea: Fine Cooking