O multime de retete de dulciuri cu ciocolata vorbesc despre ganache. Un cuvant atat de pretentios, pe care il gasesti si in deserturi sofisticate, si pe cutiile de bomboane, si in cartile de bucate. Ai senzatia ca e cine stie ce inventie pe care numai un bucatar priceput stie sa o prepare.

Ce-i drept, pentru prima data am auzit de ganache de la un ciocolatier. Nu mi-a vandut chiar reteta, dar am vazut cum il prepara din ciocolata tocata marunt si frisca lichida de cea mai buna calitate. Doar atat si rezultatul era divin. Abia mai tarziu am aflat ca in functie de proportia in care sunt puse cele doua ingrediente, ganache-ul rezultat are o consistenta diferita si poate fi folosit in anumite deserturi.

Nu e foarte clar cine l-a inventat: francezii (maestrii dulciurilor rafinate) sau elvetienii (care produc cea mai buna ciocolata). Cert e ca a aparut acum doua secole si jumatate si s-a raspandit rapid printre cofetarii europeni. Reteta de baza presupune folosirea unei smantani cu un continut mare de grasime si ciocolata neagra de buna calitate (cu un continut mare de unt de cacao). Smantana incalzita se toarna peste ciocolata taiata bucati si se amesteca pana cand ciocolata se dizolva si rezulta o crema densa. Daca adaugi unt sau ulei va avea un aspect si mai lucios. O poti folosi fara arome sau poti adauga vanilie, rom, lichioruri, esente de cafea sau portocale.

Proportiile ingredientelor dau consitenta dorita

Nu poti folosi acelasi ganache pentru decorarea tortului si pentru trufe. In functie de cata smantana si ciocolata folosesti rezultatul va fi diferit si vei obtine o crema lichida pe care sa o torni usor, o crema mai tare din care poti forma floricele sau alte decoruri cu posul de patiserie sau o crema consistenta care poate fi umplutura in bomboane sau alte deserturi.

O parte smantana si 3 parti ciocolata vor forma un ganache potrivit pentru decorarea torturilor sau altor prajituri. Este preferabil sa il folosesti cat inca este cald daca vrei sa il intinzi usor. Daca vrei sa formezi din el diverse decoruri cu posul de patiserie, trebui sa ai rabdare sa se mai raceasca si sa se intareasca putin.

O parte smantana si 2 parti ciocolata vor forma un ganache  pe care il vei putea folosi in trufe sau alte bomboane.

O parte smantana si o parte ciocolata vor forma un ganache mai putin dens care poate fi folosit si peste prajituri, si in interiorul lor.

Mai simplu de atat, poti sa te gandesti la ganache in trei feluri. Cat e cald si lichid il poti folosi imediat ca sa acoperi un tort. Cand se raceste la temperatura camerei il poti folosi ca umplutura intre straturile tortului, iar cand este racit la frigider este perfect pentru ornare sau modelat trufe din el.

Cat de importante sunt ingredientele bune?

Gustul si aspectul unui ganache reusit depind in mod direct de ciocolata si smantana folosite. Ciocolata buna inseamna un continut mare de cacao si lipsa grasimilor vegetale. Smantana pe care o folosesti este cea pentru frisca, dar cu un continut mare de grasime, de la 30% in sus.

Ganache de ciocolata

  • 220g ciocolata tocata in bucatele mici
  • 180ml frisca lichida
  • 30g unt nesarat
  • Arome: 1 lingura de cognac sau brandy

Pune ciocolata intr-un bol sau oala mica. Incalzeste frisca lichida si untul, la foc mediu, cat sa ajunga la punctul de fierbere. Toarna imediat lichidul fierbinte peste ciocolata si lasa-le sa stea cateva minute fara sa amesteci.

Apoi, amesteca incet pana cand toata ciocolata se incorporeaza. Adauga arome daca doresti.

Ganache-ul rezultat este suficient cat sa acopere un tort/ prajitura cu diametrul de 24cm.

Daca prajitura pe care o decorezi are nevoie sa stea si la frigider, mai intai raceste-o bine inainte sa torni ganache-ul. (Eu am folosit ganache pentru a decora un tort cu blat cu nuca si crema de vanilie.)

Inspiratia mea: Joy of baking, Savory Sweet Life si Saveur