Nu e cine stie ce filosofie sa faci crema pentru prajituri acasa. Nu e, ce-i drept! Dar pana n-am aflat la cate retete pot folosi crema asta buna cu vanilie nu am incercat sa o fac altfel decat din plic. In franceza ii spune crème patissière si imi place numele ei frantuzit. O face mai importanta decat daca i-as spune crema de vanilie. Si este importanta. E ca o caramida la baza patiseriei. O poti pune in tarte cu fructe, intre blaturi de tort, in rulade, in eclere, profiterol si sufleuri dulci. Iar varianta traditionala aromata cu vanilie poate fi facuta si cu gust de ciocolata, rom, cafea sau lamaie.

Crema de patiserie este foarte apropiata de crema bavareza. Retetele sunt aproape identice, dar marea diferenta sta in textura. Baravreza are in componenta si putina gelatina ceea ce o transforma intr-o crema mai ferma. Crema de patiserie este mai …cremoasa si capata consistenta prin adaugarea de faina sau amidon.

Unele retete recomanda pregatirea cremei la bain-marie pentru a controla mai bine caldura care lucreaza asupra ingredientelor. Nu este neaparat nevoie daca esti atent la ce se intampla in oala si nu arzi crema. Mare atentie, insa, cand adaugi ouale pentru ca trebuie incorporate complet ca sa nu tai crema sau sa lasi mici cocoloase in ea. Nici nu poti sa le pui cand crema -a racit pentru ca te vei alege cu un gust de oua crude.

Atentie si la cantitatea de amidon si faina! Prea mult din aceste doua ingredinete si vei avea o crema prea vartoasa si greu de amestecat.

Reteta Crème patissière

  • 300ml lapte
  • 1 pastaie vanilie 
  • 3 galbenusuri (poti folosi si albusurile daca vrei, dar mai bine le pastrezi pentru bezele)
  • 100g zahar
  • 20g faina
  • 10g amidon

Umple chiuveta sau un bol mai mare cu apa inainte sa incepi. Il vei avea pregatit ca sa sa scufunzi oala cu crema daca aceasta se taie sau face cocoloase.

Taie pastaia de vanilie in jumatate, razuieste mijlocul si pune miezul intr-o oala, adauga laptele si pastaia goala. Pune oala pe foc mic si astepta sa incalzesti incet laptele timp de 10 minute, fara sa fiarba. Acopera si pune deoparte.

Mixeaza galbenusurile cu zaharul, faina si amidonul pana cand arata ca o spuma.

Indeparteaza pastaia de vanilie. Toarna o treime din laptele cu vanilie peste galbenusuri amestecand in acelasi timp pana cand se incorporeaza. Apoi toarna restul de lapte incet, putin cate putin, amestecand bine pana cand il incorporezi.

Pune tot amestecul inapoi in oala si pune-o pe foc mediu. Nu te opri din amestecat nicio clipa dupa ce ai pus crema pe foc pentru ca altfel va face cocoloase sau se va arde. Lasa-o sa fiarba in jur de doua minute.

Crema este gata si poti sa o racesti. Ca sa nu faca o pelicula tare la suprafata, o poti unge cu unt.

Eu am folosit-o rapid in mini-tarte cu fructe proaspete. Ai nevoie de aluat de tarta ( in gasesti reteta AICI). Poti folosi si pate brisee, si pate sucree. Dupa ce coci cochiliile din aluat  le torni deasupra crema calda. Cand e aprope racita poti pune felii de capsune sau alte fructe si frunze de menta. Crema preparata din ingredientele de mai sus este suficienta pentru 6 mini-tarte.

Inspiratia mea: Cake Baker si Larousse des desserts