Sunt zeci, daca nu sute de retete de biscuiti dulci. Dar cel mai mult imi plac cei care pastreaza gustul de unt, acei butter cookies ai americanilor, care se topesc in gura si nu te lesina cu gustul dulce. Merg langa orice si cu orice aroma. Ii poti face cu cacao sau vanilie, ii poti inveli in glazura de zahar, ii poti coace cu alune sau nuca presarate deasupra, ii poti inmuia in ciocolata sau ii poti lipi in pereche cu gem, ganache, crema.

Si versatilitatea acestui aluat din care se nasc biscuiti buni nu se opreste la atat. Se poate raci sub forma unui sul din care sa tai felii de biscuiti, il poti intinde intr-o foaie din care sa tai biscuiti cu forme speciale sau poti congela aluatul pana la cateva luni si sa il folosesti la nevoie.

Ce am invatat dupa mai multe incercari?

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Daca reteta cere unt moale, nu te grabi sa il pui la micorunde. Da-i timp sa se inmoaie la temperatura camerei ca sa ii pastrezi toate proprietatile intacte si sa obtii o spuma atunci cand il amesteci cu zahar.

E de la sine inteles ca untul trebuie sa aiba un continut mare de grasime - de la 80% in sus -pentru a obtine un gust perfect si o consistenta moale a biscuitului.

Respecta intocmai cantitatile mai ales pe cele de faina, pentru ca daca exagerezi cu acest ingredient, vei obtine niste biscuiti tari sau sfaramiciosi.

Cea mai usoara metoda este sa rulezi aluatul sub forma unui baton gros din care sa tai felii odata ce l-ai racit.

Timpul de coacere nu trece de cele mai multe ori de 12 minute, iar temperatura optima este de 170-180C, in functie de tipul cuptorului (cu sau fara ventilatie).

Biscuitii din acest aluat au tendinta de a se mari putin si de a se intinde pe parcursul coacerii, asa ca e bine sa ii asezi la 1cm distanta unul de altul.

Cel mai mult imi place ca aluatul ma lasa sa experimentez. Prima incercare au fost niste bicusiti in doua culori in care aluatul a fost impartit in doua si o parte a fost amestecata cu cacao. Au rezultat niste biscuiti ca o rulada cu un gust delicios.

Cu timpul, m-am indragostit de biscuitii cu glazura asa ca am experimentat „icing-ul” cu zahar puda si coloranti. Biscuitii ca un curcubeu ii fac de obicei, de Craciun, dar imi place sa ii dau cadou de 1 iunie si copiilor prietenilor.

Reteta de biscuiti glazurati (pentru 50-60 bucati)

  • 200g unt moale (la temperatura camerei)
  • 140g zahar
  • 1 galbenus
  • 2 lingurite extract de vanilie
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 300g faina

Bate untul cu zaharul pana cand zaharul se dizolva si are consistenta unei spume. Incepe cu o lingura si abia apoi poti baga si mixerul. Adauga galbenusul, coaja de lamaie si extractul de vanilie.

Adauga faina treptat in amestecul cu unt si incorporeaza-o. Acum e monetul sa decizi in ce forma vei face biscuitii. Obisnuiesc sa impart aluatul in doua. O parte o rulez intr-un cilindru gros si o invelesc intr-o folie alimentara, iar a doua parte o aplatizez intr-un disc de aluat, ca sa o pot intinde ulterior intr-o foaie de aluat si o invelesc. Le pun la frigider in jur de o ora.

Odata aluatul intrarit este gata de prelucrat. Din cel rulat feliaza biscuiti cu o grosime de cativa milimetri. Cealalta parte o intinzi intr-o foaie subtire de maxim 5 mm si tai din ea, cu forme speciale, biscuiti.

Se coc pe rand (nu mai multe tavi deodata) in cuptorul preincalzit la 170C (cuptor cu ventilatie) timp de 10 minute pana cand incep sa se rumeneasca usor pe margini. Se scot imediat din tava si se racesc pe un gratar.

Cand se racesc poti pregati glazura din:

  • 250g zahar pudra
  • 2 linguri lapte
  • colorant alimentar (pentru cine nu tolereaza ideea poate incerca culori naturale din sucuri de legume sau fructe, insa paleta este mult mai mica)

Amesteca zaharul cu laptele intr-un bol. Imparte amestecul in mai multe boluri in functie de cate culori vei folosi. Pune colorant alimentar (cateva picaturi) pana cand obtii intensitatea de culoare dorita.

Intinde galzura peste biscuiti cu o lingurita sau cu o pensula speciala. Deocoreaza cu bombonici, fulgi de ciocolata sau nuci tocate.

Inspiratia mea: BBC Good Food, Martha Stewart, Bakerette