Experientele pot fi, uneori, dezamagitoare in bucatarie. Ultimul esec pentru mine a fost choux pastry sau, pe romaneste, gogoselele de profiterol. In locul unor gaoci pufoase m-am trezit cu niste discuri aplatizate (gustoase ce-i drept) in care nu era niciun chip sa mai indes si crema. M-am intrebat unde am gresit pentru ca reteta am respectat-o intocmai ca la carte. Mi-am dat seama ca din cele 5 puncte cheie pentru patiserie reusita nu am putut bifa decat unul.

1. Respecta reteta. Patiseria si cofetaria nu se fac din ochi. Sunt o stiinta exacta chair daca nu ai crede. Cateva zeci de grame de faina in plus, untul prea moale sau prea tare, albusurile batute insuficient, frisca batuta prea mult pot ruina prajitura. Ca sa fii sigur ca iese perfect citeste reteta de cateva ori inainte si urmareste-o pas cu pas.

2. Atentie la praful de copt sau bicarbonatul de sodiu! Agentii care fac prajitura sa cresca frumos trebuie sa fie de buna calitate, in termenul de valabilitate si in cantitatea exacta. Prea mult praf de copt poate avea efect invers decat ti-ai dori. In plus, poti testa bicarbonatul de sodiu in putina apa fierbinte. Daca nu produce bule in apa, inseamna ca a expirat si il poti arunca.

3. Nu deschide usa cuptorului in timpul coacerii, pentru ca vei lasa sa intre aer rece inauntru si, astfel, prajitura nu va mai creste. Daca nu ai cuptor cu usa din sticla sau iluminare interioara, seteaza un ceas de bucatarie care sa iti contorizeze timpul de coacere.

4. Nu scoate prajitura din cuptor mai devreme. Daca timpul de coacere este de 30 de minute nu te grabi sa verifici consistenta prajiturii mai repede. Ai rabdare si cand exprira timpul scoate-o din cuptor si testeaz-o cu o scobitoare. Daca iese curata dupa ce o infigi in mijlocul blatului, inseamna ca prajitura e gata.

5. Lasa prajitura sa se raceasca in tava. Stiu, se poate sa fii nerabdator sa vezi rezultatul. Unul dintre motivele pentru care baltul pierde din volum este si faptul ca incerci sa il desprinzi mai repede de pe peretii tavii. Unele prajituri au nevoie de un timp de racire in recipientul in care au fost coapte sau pe un gratar pentru a evita formarea condensului la baza.

PE PRO TV PLUS PUTEȚI VEDEA SHARE ÎN BUCATE: