Primul gand atunci cand iti dai seama ca ai batut deja albusurile, dar nu ai zahar pudra sau iaurt la indemana este sa dai fuga la chioscul de la parter si sa cumperi repede ceea ce iti lipseste. Dar stim prea bine ca uneori inspiratia si pofta de gatit vine in weekenduri sau la ore la care peste tot este inchis. Nu dispera! Totul se poate rezolva rapid. Am aflat catev trucuri de la editorii revistei Eating Well care te vor ajuta sa nu strici reteta.

Ingredient lipsa: praf de copt

Solutie: bicarbonat de sodiu. In loc de o lingurita de praf de copt foloseste un sfert de lingurita de bicarbonat de sodiu stins in putin otet sau zeama de lamaie.

Ingredient lipsa: pastai de vanilie

Solutie: extractul de vanilie. Pentru fiecare pastaie de vanilie poti pune 2 lingurite de extract.

Ingredient lipsa: faina cu agent de crestere

Solutie: faina obisnuita, praf de copt si sare. Aceste tip de faina apare in multe retete americane, dar nu trebuie sa te sperii pentru ca nu o gasesti in magazinele de la noi. Poti sa ti-o prepari singur si acasa adaugand in tipul de faina necesar pentru prajituri (poti folosi faina 550) 5-7g praf de copt la 100g faina.

Citeste si: Mai destept in bucatarie. Tot ce trebuie sa stii despre faina

Ingredient lipsa: zahar pudra

Solutie: il poti face intr-o rasnita sau robot de bucatarie din zahar tos. Mai exact, amesteca 200g zahar cu 1 lingurita amidon si transforma-l in zaharul fin de care ai nevoie.

Ingredinent lipsa: oua

Solutie: pare greu de crezut ca poti inlocui cu ceva oul. Dar in retetele raw-vegan s-a gasit o solutie: seminte de chia sau in. Acestea se zdrobesc/macina fin, iar praful astfel obtinut va inlocui oul dupa urmatoarea proportie: pentru fiecare ou pune in loc 1 lingura de seminte macinate si 3-4 linguri de apa calduta.

Ingredinet lipsa: smantana

Solutie: iaurt gras. Este cel mai la indemna substitut. Il poti folosi exact in aceeasi cantitate in care este necesara smantana in reteta.

Ingredient lipsa: unt

Solutia: uleiuri vegetale, de preferat uleiul de rapita. Si chiar daca ai unt, ai putea sa inlocuiesti jumatate din cantitatea necesara cu una echivalenta de ulei pentru retete mai sanatoase.