Cine ar fi crezut ca maslina se potriveste cu ciocolata alba sau anasonul? Niki Segnit scrie in Flavour Thesaurus ca aceste combinatii sunt pe cat de surprinzatoare pe atat de gustoase. Ca sunt vezi sau negre, sarate sau nesarate, maslinele sunt un ingredient care poate da culoare mancarurilor tale.

Masline si anason

Unele masline verzi cum sunt cele picholine (originare din Franta si cu un gust sarat) au si unele note de anason, de aceea, combinatia cu anasonul in cazul lor nu este deloc exagerata. Poti sa marinezi maslinele cu un amestec de ierburi (cimbru, rozmarin, coriandru), anason stelat, scortisoara si ulei de masline. Le poti servi langa un cocktail sau la aperitiv.

Masline si carne de vita

Sunt o combinatie puternica daca stii ce fel de masline sa folosesti. Cele mai bune sunt maslinele negre Kalamata (din Grecia) sau Nicoise (din Franta). Primele sunt mai sarate pentru ca aceasta este procedeul de conservare, dar ambele sunt sortimente foarte aromate. Le poti adauga in mancarurile pregatite cu carne de vita, cum este “Vita Bourguignon” cu 10 minute inainte de servire.

Citeste si : 5 adevaruri pe care trebuie sa le cunosti despre uleiul de masline

Masline si capere

Este combinatia care a facut faimoasa Tapenada - felul de mancare din Provence preparat din masline, capere, ansoa si ulei de masline. Este foarte popular in sudul Frantei unde aceasta pasta consistenta se consuma la aperitiv, intinsa pe paine. Nu ai cum sa dai gres cu ea daca vrei sa impresionezi, desi la inceput s-ar putea sa ti se para amara. Secretul este sa pui in amestec masline de origine frantuzeasca verzi (picholine) sau negre (Nicoise).

Masline si usturoi

O combinatie intalnita des in maslinele verzi umplute cu o pasta de usturoi. Nu e indicat sa le alegi pe cele deja pregatite in conserve la magazin. Daca ai rabdare, mai bine le umpli chiar tu. Sau, mai simplu de atat, spune Mark Bittman, poti marina peste noapte maslinele intr-un amestec de usturoi zdrobit, rozmarin, cimbru si coaja de lamaie.

Masline si ciocolata alba

Noua ni s-a parut cea mai ciudata combinatie la prima vedere, dar daca ne gandim ca exista si alte asocieri de ciocolata (dulce) si fulgi crocanti si sarati de porumb sau chiar sare de mare, inventia ciocolatierilor de la Vosges nu mai pare atat de neobisnuita.

Daca vrei sa mergi pe mana combinatiilor clasice de masline cu diverse ingrediente poti incerca la aperitiv:

  • Masline Kalamata negre sau masline mamut verzi cu parmezan
  • Masline umplute cu branza cu mucegai cu pere
  • Masline umplute cu feta cu lipie calda
  • Masline umplute cu gorgonzola cu smochine
  • Masline verzi picante cu cheddar
  • Masline Kalamata fara samaburi cu feta
  • Masline Gaeta – masline negre italiene conservate in sare, unse cu ulei si condimentate cu rozmarin