Fie ca vorbim despre pestele vechi, fie despre pestele supraexpus la soare, care nu este congelat in conditii optime, calitatea pestelui are de suferit, deoarece sunt generate cantitati mari de scrombotoxina, care cauzeaza intoxicatii.

Secretul pentru a conserva pestele si alte produse marine in conditii optime este sa-l pastrezi la temperaturi scazute. De asemenea, este important sa-l gatesti in cantitati mici si sa-l consumi de pe o zi pe alta.

Iata cateva indicii care iti arata ca un peste este proaspat:

  • Ochii - un peste proaspat are ochii stralucitori si clari.
  • Culoarea si aspectul pestelui - daca este stralucitor, este bun pentru consum. Nu cumpara pestele care are un aspect opac.
  • Un peste proaspat are miros de apa marina, in timp ce unul vechi are miros neplacut.

Semne care te ajuta sa stii daca un peste file este proaspat:

  • Pielea si culoarea carnii de peste trebuie sa fie placute si stralucitoare.
  • Pestele file nu are un miros penetrant.
  • Apasa cu degetul pe peste. Daca revine la normal, este bun pentru a-l cumpara. In schimb, daca amprenta persista, cel mai bine ar fi sa renunti sa mai cumperi produsul respectiv.

Sfaturi pentru a conserva pestele:

  • Fie ca vorbim de peste, moluste sau crustacee, cel mai bine ar fi sa le consumi cat timp sunt proaspete sau sa le congelezi. De asemenea, in cazul pestelui, de indata ce l-ai adus de la magazin este bine sa-l pui intr-un bol cu apa sau sa-l congelezi la 1-2°C.
  • Pentru a conserva pestele file este recomandat sa-l pui intr-un bol plin cu apa si sare timp de 20 de secunde, deoarece carnea de peste va deveni mai ferma. Apoi, pune-l intr-o punga de plastic, eticheteaz-o cu data la care l-ai congelat si pastreaza-l in congelator.
  • In cazul crevetilor, este recomandat sa-i consumi in maximum 24 de ore dupa ce au fost capturati. Cea mai buna modalitate de a-i conserva este sa-i pui intr-o punga de plastic, plina cu apa si sa-i depozitezi in congelator.

Sursa: Cocinasemana.com