Cu atata caldura berile se desfac una dupa alta, iar gratarele sfaraie macar la sfarsit de saptamana. Orice pasionat de gratare stie cat de important este sa il cureti bine inainte sa asezi fripturile pe foc. Dar in cazul in care ai plecat nepregatit de acasa sau ai ramas fara peria speciala trebuie sa te adaptezi din mers si sa cuteri gratarul prin alte metode.

Fara niciun efort – daca nu ai nici perie si nici chef sa freci bine grilajul, cel mai usor este sa il lasi pe foc. Mai exact, lasa grilajul sa se incinga la focul puternic timp de 10-15 minute pentru a se arde toate grasimile si resturile de la precendentul gratar. Nu este, insa, foarte sigur ca vei scapa de toate.

Incearca putin acid – nu vorbim de produse chimice pentru ca acestea vor compromite nu numai fierul gratarului, ci si calitatea mancarurilor. Incearca unele alimente care sunt cunoscute pentru proprietatile acide: putina cafea sau ceapa pot face minuni pe barele innegrite ale gratarului.

Daca alegi cafeaua, atunci inmoaie gratarul timp de o ora in cafea la ibric proaspat facuta. Daca alegi varianta a doua, atunci freaca gratarul incalzit putin cu o ceapa taiata pe jumatate.

Metoda buretelui de plastic – inainte sa incingi gratarul freaca grilajul cu un burette din plastic. Vei reusi sa indepartezi cu el o mare parte din resturile precedentelor fripturi. In plus, aceasta metoda este mai putin daunatoare pentru metalul din care este facut grilajul.

Puterea foliei de aluminiu - in locul periei de sarma sau a buretelui de plastic poti folosi si un ghemotoc facut din folie de aluminiu. Incinge gratarul bine si freaca cu ghemotocul de folie (tinut cu niste clesti de gratar) barele grilajului.

Daca data viitoare nu vrei sa mai ai treaba cu partea de curatare, foloseste folie de aluminiu si atunci cand pregatesti mancarea pe gratar. Aseaza bucatile de carne sau legumele pe o folie pusa peste grilajul incins in care ai data cateva gauri cu o furculita. Alimentele nu se vor mai lipi.

La finalul sezonului poti sa speli gratarul cu apa si detergent de vase dupa ce l-ai lasat bine la inmuiat cateva ore.

Tu ce trucuri ai pentru a curata gratarul rapid? Asteptam sa ne vinzi si noua niste ponturi tari pentru picnic.

Tags: gratar, carne