Textura mai buna, arome mai puternice, combinatii inedite. Pe langa faptul ca nu trebuie sa misti un deget ca sa o pregatesti, mancarea de la restaurant este mai buna pentru ca are o savoare pe care nu o regasesti in retetele pe care le gatesti singur acasa. Secretul sta in cateva trucuri pe care le poti pune in aplicare si in bucataria ta.

1. Cele mai bune sosuri se fac la storcator

In loc de reductii sofisticate foloseste sosuri proaspete facute din ierburi aromatice, verdeturi si legume. Vor avea un efect de inviorare a gustului si vor putea fi servite si separat langa felurile de mancare preferate. Trucul este simplu. Pune la storcator, separat, ierburi aromatice si apoi legume. Combina cele doua sucuri rezultate si adauga un pic de aciditate prin zeama de lamaie sau otet. Serveste acest sos cu carnuri la cuptor sau la gratar, scoici sau crustacee.

2. Noi texturi in salate

Sa gatesti salate gustoase in extrasezon poate fi o provocare. Nu trebuie sa ai, insa, nenumarate legume si verdeturi pentru a obtine rezultate spectaculoase. Marele secret, atunci cand ai putine ingrediente la indemana este sa le creezi noi texturi pentru a da un altfel de gust. Poti face, de exemplu, o salata speciala doar cu o legatura de morcovi. O parte din ei ii coci pe grill pentru extra gust, o parte ii pastrezi cruzi pentru textura si o parte ii marinezi in apa fierbinte cu sare si otet.

3. Carnuri mai gustoase pentru sandvisuri, tacos si alte gustari

O bucata din friptura de aseara nu mai pare atat de apetisanta a doua zi. Schimba-i gustul si fa-o din nou vedeta in farfurie cu putin suc de lime si cateva bucatele de ardei iute. Aceeasi metoda se poate aplica pentru bucatele si fasii de carne sau peste gatite rapid pe grill sau in tigaie, pe care sa le folosesti apoi in tacos, burittos, tostadas, sandvisuri calde sau salate. Gateste carnea si marineaza-o cu un amestec de suc de lime, lamaie, condimente, ardei iute si sare. Lasa carnurile sa fure din gustul bun al marinadei cel putin 15 minute.

4. Cel mai bun risotto nu se face cu orez

In loc de clasicul orez foloseste cereale, prezum orzul, alacul, secara. Nu numai pentru ca sunt mai sanatoase, ci si pentru ca pot da un gust si o textura neobisnuite unui risotto. Si se potrivesc la fel de bine cu Parmezan si unt.

Reteta e simpla, iar tehnica este asemanatoare. Soteaza cateva ierburi aromatice si condimente in ulei, adauga cerealele si gateste-le impreuna 3-4 minute. Adauga supa concentrata de pui sau legume si lasa-le sa fiarba impreuna, la foc mic. In 40 de minute ar trebui sa ai gata un risotto perfect.

5. Lactate cu arome speciale pentru preparate mai gustoase

Fie ca le folosesti pentru feluri principale, fie ca le folosesti pentru deserturi, adauga un plus de aroma prin infuzarea lactatelor. De exemplu, foloseste lapte infuzat cu musetel pentru panna cotta, lapte infuzat cu busuioc sau coaja de lamaie pentru inghetata sau lapte sau smantana infuzate cu rozmarin pentru urmatorul piure. Procedura este simpla, iar efectul este maxim. Incalzeste laptele sau smantana pana la punctul de fierbere. Adauga aromele si ia oala de pe foc. Acopera cu un capac si lasa asa in jur de 20 d eminute. Strecoara, raceste si foloseste laptele sau smantana in reteta ta obisnuita.

6.Fripturi mai crocante

Carnurile pot avea un gust special daca sunt imbracate intr-o crusta crocanta. E aproape aceeasi tehnica pe care o folosesti atunci cand faci un snitel, dar care iti poate transforma o bucata de carne ieftina si fara perspectiva in cea mai gustoasa friptura. Important este sa tavalesti carnea data cu ou si faina si prin pesmet, un mix de pesmet si condimente, biscuiti sarati zdrobiti sau fulgi de porumb zdrobiti.

7.Legume mai gustoase

Daca spui confit, cei mai multi se gandesc la confit de rata. Dar gatitul ingredientelor in grasime, la foc mic, poate fi aplicat si legumelor. Poti folosi grasime de rata, dar si ulei de masline sau untura de porc. Rezultatele vor fi fenomenale. Aplica aceasta tehnica pentru cartofi, ceapa, pastarnac sau sfecla.