De cate ori ai ramas uimit de felul in care arata fripturile de la restaurant si te-ai intrebat ce pot face bucatarii de aici mai bine decat tine? Pana la urma lucreaza tot cu o bucata de carne, tot cu o tava si cu un cuptor. Diferenta sta uneori in mai mult decat experienta bucatarului. E vorba si de ustensilele potrivite. Unele te vor ajuta sa faci o friptura perfecta, altele te vor ajuta sa o prezinti ca la carte. Iti spunem care este arsenalul pe care trebuie sa il pregatesti ca sa faci fripturi mai bune.

1. Un termometru de carne

Cel mai delicat aspect atunci cand pregatesti carnuri este sa stii cand sa te opresti din gatit pentru a obtine fripturi bune. Adica nici prea arse, nici prea patrunse, nici prea in sange. In timp ce unii se bazeaza pe instinct si pe aspect, un termometru pentru carne e cea mai buna metoda ca sa stabilesti daca friptura e gata. Infige termomentrul in partea cea mai groasa din carne, avand grija sa nu atingi oase. Din cand in cand e bine sa verifici acuratetea termometrului tau intr-o baie de gheata si intr-o oala cu apa clocotita.

2. Tavi cu pereti josi

Acasa, cele mai utilizate tavi pentru fipturi sunt cele solide cu pereti inalti. In restaurante, insa, se folosesc adesea tavi cu margini jaose, de 2-3 cm, care lasa carnurile expuse in cea mai mare parte aerului fierbinte din cuptor, ceea ce permite un timp de gatire mai scurt. Cumpara-ti mai multe dimensiuni ca sa fii pregatit pentru orice tip de carne si oricat de mare ar fi friptura pe care o pregatesti.

3. O tava solida si rezistenta

Este ideala pentru a gati un curcan intreg, o pupa de miel sau un sir intreg de costite de porc. Cele mai bune au si manere atasate, care te vor ajuta sa le manuiesti usor cand le scoti din cuptorul incins, si au pereti mai inalti care pot ajunge pana la 10-12 cm. Alege-le pe cele care au un strat din cupru sau aluminiu, doua metale care conduc bine caldura si asigura o gatire uniforma. Marimea depinde si de cat de multa friptura trebuie sa gatesti.

In mod ideal ar trebui sa fie suficient de larga incat carnea sa nu atinga marginile, dar nici sa nu fie prea mult spatiu in jurul ei. In acest tip de tavi vei putea gati perfect frituri gustoase direct pe un pat de legume coapte.

4.O tigaie din fonta

Daca trebuie sa gatesti friptura la temperatura mica, pentru a avea o carne moale si bine patrunsa, nu vei obtine aspectul rumenit atat de usor. Pentru asta e nevoie sa prajesti putin carnea in tigaie, pe aragaz, inainte sa o pui in tava. Investeste intr-o tigaie de fonta durabila, solida si perfecta pentru orice tip de carne. Se intretine foarte usor, iar singurul lucru de care trebuie sa tii cont cand o cureti este sa o usuci foarte bine.

5.Gratar pentru coacerea fripturii

Nu e necesar pentru orice tip de friptura, dar e de ajutor atunci cand vrei ca friptura ta sa fie rumenita pe toate partile fara sa fie nevoie sa o intorci in tava. In plus, previne lipirea ei de tava. Un gratar ideal are o inaltime in jur de 2 cm. Partea proasta, atunci cand il folosesti ca sa asezi pe el carnea, este ca sucurile si sosurile din tava se evapora mai repede si va fi nevoie sa adaugi suplimnetar lichid (apa,supa concentrata, vin) pe parcursul gatirii.

6. Tocator sau planseta pentru portionarea fripturii

Ce-i drept, poti scoate friptura pe orice tocator, dar unul prevazut cu un canal/ sant este ideal. Carnea trebuie lasata sa se “odihneasca” dupa ce o scoti din cuptor, dar chiar si asa tot va lasa sucuri dupa ce o tai. De ele ai nevoie pentru a le adauga intr-un sos sau reductie pe care sa o servesti langa friptura. Tocatoarele masive din lemn sunt cele mai potrivite pentru ca sunt stabile pe masa si fripturile nu vor aluneca pe ele.