Partea frumoasa a prajiturilor puse la pastrare este ca poti gati multe deodata si le scoti pe rand, cu portia pentru pofticiosi. Aproape orice fel de prajitura poate fi congelata (coapta sau necoapta) si prezentata apoi la fel de frumoasa. Chiar si prajiturile sau torturile gata decorate pot fi pastrate in acest fel mai mult timp.Iti spunem secretele pentru succesul garantat pentru fiecare in parte.

Impachetarea corect prajiturilor pe care le pui la congelator este vitala. Prajitura trebuie sa fie complet racita (nu este admisa nici macar varianta calduta). Daca ai aparat de vidare, aceasta este cea mai buna varianta. Daca nu, foloseste pungi care se inchid perfect si incearca sa elimini cat mai mult din aerul din ele. Odata impachetata in punga pune prajitura intr-un recipient din platic inchis etans.

Decongelarea prajiturilor nu e necesara intotdeauna. De exemplu, aluatul de biscuti deja portionat poate fi copt direct din congelator. In cazul in care parjitura este deja coapta, decongelarea trebuie facuta fara sa o scoti din recipient sau punga pentru a preveni formarea umezelii la suprafata ei.

Fiecare dulce in parte are insa regulile lui:

Aluatul de biscuiti poate fi rulat intr-un baton, invelit bine in folie si tinut la congelator. Cand il decongelezi, lasa-l la temperatura camerei in folie pana cand este suficient de moale incat sa il feliezi sau sa il intinzi usor pe blat pentru a taia biscuti din el.

Pentru aluatul de biscuiti pe care ii portionezi, de obicei, cu lingurita cum este cel pentru biscutii cu chispuri de ciocolata portioneaza-l de la inceput si fomeaza din el bilute pe care sa le congelezi pe o tava, iar apoi sa le aduni pe toate intr-o punga.

O briosa, un muffin sau un brownie se va comporta bine si dupa ce sta la congelator. Aleget-ti reteta preferata si pregateste prajiturile. Lasa-le sa se raceasca de tot si apoi ambaleaza-le in pungi si pune-le la congelator. Decongeleaza-le in frigider fara sa le scoti din ambalaj.

Aluatul de brownie poate fi congelat inainte sa fie copt, direct in tava, acoperit cu o folie de plastic. Decongeleaza-l in frigider si coace-l cu cateva minute mai mult decat in mod normal. Un brownie copt dupa ce a stat la congelator va avea o textura mai densa.

Blaturile de tort pot fi congelate dupa ce le-ai copt si racit, invelite strans in folie alimentara de plastic si apoi puse intr-o punga. Le decongelezi ambalate si le poti umple ca in reteta originala.

Prajiturile sau torturile gata glazurate sunt mai dificil de congelat, dar nu imposibil. Se pastreaza bine intr-un recipient de plastic inchis etans. Fara sa le scoti din el le poti decongela in cateva ore sau peste noapte in frigider, apoi pentru alte cateva ore la temperatura camerei.