Originare din Asia centrala si sudica, aceste painici plate sunt coapte in cuptoare de lut (tandoor) pentru a obtine un exterior crocant si un mijloc umflat si pufos. In mod normal se servesc simple, fierbinti si unse cu unt, dar pot fi taiate si umplute cu ingrediente sarate sau dulci. In functie de bucataria locala li se adauga condimente si ingrediente specifice: de la chimion pana la seminte de susan sau, in bucataria pakistaneza, apa de trandafiri.

Primul gand este ca nu te-ai descurca sa le faci acasa pentru ca nimeni nu se lauda cu un cuptor din lut incalzit cu lemne intr-un apartament. Dar, daca reusesti sa faci pizza, cu siguranta si lipiile naan iti vor reusi. Secretul pentru a inlocui caldura puternica si aromele pe care ti le-ar da un cuptor din lut este sa faci lipiile naan intr-o tigaie incinsa pe foc mare, fara sa adaugi niciun strop de ulei.

Lipiile naan nu sunt doar un aluat de paine clasic, intins in discuri subtiri si pus in cuptor. Reteta lor de baza presupune faina speciala pentru paine, adica faina 650 cu un continut mai mare de gluten, pentru a obtine exact textura elastica de care au nevoie aceste lipii. Iti trebuie si un agent de crestere potrivit. Unele retete recomanda praf de copt sau bicarbonat de sodiu, pentru ca nu are nevoie de un timp indelungat de dospire si in 15 minute poti incepe sa gatesti lipiile. Dar cea mai folosita si recomandata este drojdia.

Nu trebuie sa uiti nici de iaurt, un ingredient important pentru lipiile naan si nici de grasimi (cum ar fi untul topit). Cel mai greu iti va fi sa alegi aromele, pentru ca avantajul lipiilor naan este ca pot fi condimentate cu orice iti trece orin cap.

Cea mai buna retetea de lipii naan

Ingrediente (pentru 6-8 bucati):

  • 1 si ½ lingurita drojdie uscata
  • 1 lingurita zahar
  • 150ml apa calduta
  • 300g faina alba 650 (si extra pentru tapetarea mesei)
  • 1 lingurita sare
  • 5 linguri iaurt (sa NU fie dregresat)
  • 2 linguri unt topit (si extra pentru uns)
  • Optional: 1 lingurita seminte de chimion, chimen, susan sau mac

Pune drojdia, zaharul si 2 linguri de apa calduta intr-un bol si lasa-le asa timp de cateva minute pana incep sa formeze o spuma la suprafata.

Amesteca faina si sarea. Formeaza o adancitura in mijlocul lor. Incorporeaza iaurtul in drojdia pregatita mai devreme si toarna totul in bolul cu faina, impreuna cu untul topit.

Incepe sa incorporezi lichidul in faina si adauga treptat si apa ramasa pentru a forma un aluat moale, inca lipicios. Scoate-l pe blatul tapetat cu faina si framanta-l timp de 5 minute pana devine neted si mai putin lipicios ca inainte.

Asaza aluatul intr-un bol uns cu putin ulei, rotindu-l pentru a-i da o pelicula de ulei la suprafata. Acopera bolul si lasa aluatul sa dospeasca intr-un loc uscat timp de 90-120minute.

Scoate aluatul pe blatul tapetat cu faina si apasa-l de cateva ori pentru a elibera aerul. Imparte-l in 6-8 bucati si formeaza niste bile. Intre timp, incinge pe foc mare o tigaie timp de 5 minute, apoi da focul la intensitate mica.

Pregateste niste unt topit si seminte daca folosesti. Intinde bucatile de aluat intr-un disc usor mai gros la margini. Prinde-l cu mana dintr-o margine si ridica-l de pe masa, astfel incat aluatul sa se intinda si sa capete forma unei lacrimi.

Pune lipia in tigaie si lasa-o pana cand observi cum se umfla din interior bule de aer. Intoarce-o si continua sa o gatesti pana cand se rumeneste bine si pe partea cealalta.

Unge lipia fierbinte cu unt si presara seminte daca folosesti. Aseaza-o in cuptorul incalzit (dar oprit) ca sa o pastrezi calda pana cand pregatesti celelalte lipii naan.