Branza mascarpone facuta acasa arata la fel si are acelasi gust bun ca aceea cumparata din magazin. Dar e mai sanatoasa pentru ca nu are aditivi sau concervanti. O poti folosi in aceleasi retete, dar are un termen de valabilitate mai mic, de maxim o saptamana de la producerea ei.

Nu iti trebuie ustensile sofisticate. Un termometru, o strecuratoare si o panza deasa sunt suficiente. Iti trebuie, in schimb, ceva mai multa rabdare si planificare pentru ca trebuie sa o lasi cel putin 8 ore la frigider ca sa fie buna de folosit.

Ingrediente (pentru 350g mascarpone):

  • 900ml smantana lichida pentru frisca (NU ultrapasteurizata)
  • 1 lingura suc de lamaie proaspat stors

Pune smantana lichida intr-o oala pe foc mediu si incalzeste-o pana ajunge la 88C. Adauga sucul de lamaie si lasa totul pe foc, mentinand temperatura de 88C timp de 5 minute, amestecand continuu.

Daca e nevoie, da focul mai mic. Smantana va incepe sa se ingroase cat sa acopere si sa se mentina intr-un strat subtire pe lingura.

Ia oala de pe foc si lasa sa se racoreasca la temperatura camerei timp de 30-45 minute. Aseaza o strecuratoare mare peste un bol si pune in strecuratoare o panza deasa (sau cateva straturi de filtre de cafea). Toarna smantana si acopera cu o folie de plastic direct pe suprafata ei.

Lasa branza sa se separe de zer la frigider, timp de 8-12 ore. Ceea ce va ramane la suprafata panzei va fi un mascarpone delicios.

Pune branza mascarpone intr-un recipient cu capac si pastreaza-o la frigider pana la o saptamana.

Sursa reteta: Pastry Affair