Va prezentam mai jos, 3 dintre retetele care ne-au atras atentia, precum si cateva sfaturi pentru ca acestea sa iti iasa perfect.

Burger de curcan

Ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 2 pulpe de curcan
  • 1 ceapa tocata marunt
  • Frunze de coriandru proaspat tocate
  • 2 catei de usturoi tocati marunt
  • 1 lingurita fulgi de chilli
  • 1 lingurita boabe de coriandru pisate
  • 1 lingurita chimion
  • 1 lingurita boia
  • ½ lingurita de piper proaspat macinat
  • Sare

Metoda de preparare

Se taie carnea in bucatele de cca 2 cm si se pune la rece pentru 15 minute.

Se pune carnea intr-un bol impreuna cu ceapa, usturoi, corinadru, chilli, boia si piper. Se amesteca bine si se toaca (la masina sau robot).

Formeaza burgerii dupa dimensiunea dorita si asezoneaza-i cu sare si piper. Se gatesc la temperatura medie, timp de 5-7 minute pe fiecare parte.

Sursa retetei: bonappetit.com

Burger vegetarian

Ingrediente

  • 700 gr ciuperci
  • 50 ml ulei
  • sare kosher
  • piper proaspat macinat
  • 6 crengute de cimbru
  • 1 vanata mica
  • 1 praz
  • 1 catel de usturoi
  • 100 gr de orz
  • 1 conserva de boabe de naut (scurse bine de apa)
  • 50 gr faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • 100 gr caju si/sau seminte de pin prajite
  • 1 lingurita de sos de soia
  • 300 gr paine (firimituri)

Metoda de preparare

Se incalzeste cuptorul la o temperatura de ~1800.

Se unge vanata cu ulei, se asezoneaza cu sare si piper si se imbraca intr-o folie de aliminiu.Intr-un castron mare, se amesteca ciupercile cu 1 lingurita de ulei, sare si piper. Se presara cimbru peste ciuperci si se baga la cuptor, impreuna cu vanata. Se lasa la copt cca 45 de minute, pana cand ciupercile capata o culoare maronie si vanata devine moale (vanata se mai intoarce de pe o parte pe alta in cele 45 de minute). Se scoate folia de aluminiu si se lasa la racit.

Intre timp, intr-o tigaie mare, se caleste prazul la foc mediu, timp de 4 minute. Se adauga usturoiul si se mai lasa timp de 30 de secunde pe foc. Se pun deoparte intr-un vas si se lasa la racit.

Se pune orzul intr-o cratita. Se adauga apa pana cand depaseste nivelul orzului cu doua degete (~3 cm). Se pune pe foc si se lasa sa dea in clocot. Se reduce focul si se mai amesteca din cand in cand pana orzul devine moale (aproximativ 20 de minute). Se lasa la scurs intr-o sita dupa care se infasoara intr-un prosop de bucatarie si se stoarce pentru a elimina apa ramasa. Se pune deoparte, intr-un bol.

Se amesteca jumatate din cantitatea de naut cu faina, praf de copt, sos de soia si jumatate de vanata. Se mixeaza, in robotul de bucatarie, pana se obtine o pasta fina. Se adauga pasta in bolul cu orz.

Se pune restul de naut in robot si se proceseaza pana acestea se faramiteaza usor si se adauga in bol, alaturi de celelalte ingrediente. Se piseaza in acelasi fel semintele de pin si/sau caju si se adauga in bol.

Ciupercile si prazul se maruntesc si ele in robot dupa ce s-au racit.

Se adauga si painea si se amesteca toate ingredientele in bol pana ce compozitia devine omogena. Se adauga sare si piper.

Se formeaza burgerii in mana. Daca ti se pare ca nu se leaga compozitia, poti adauga treptat cate o lingura de apa.

Pune burgerii la prajit, intr-o tigaie mare in care ai adaugat 3 lingurite de ulei. Se lasa cca 3 minute pe fiecare parte, pana capata o culoare maronie.

Sursa: seriouseats.com

Burger din carne de vita

Ingrediente

  • 250 de grame carne de vita (tocata)
  • 250 de grame de bacon maruntit
  • sare
  • piper
  • ulei
  • 6 felii de branza cheddar
  • 6 felii de branza Monterey Jack

Metoda de preparare

Se amesteca vita si baconul intr-un bol. Se adauga sare si piper dupa gust.

Din compozitia rezultata, se formeaza 6 burgeri. Se pun la frigider pe o hartie de copt.

Intre timp, se incalzeste la foc mediu o tigaie. Se adauga ulei si se pun burgerii la prajit, timp de 5-7 minute pe fiecare parte.

Cu cca 2 minute inainte de a fi gata, se aseaza feliile de branza (o felie de cheddar si una de Jack) peste burger.

Sursa: spoonforkbacon.com

Burgerii astfel gatiti se servesc in chifla in combinatie cu castraveti murati, avocado, rosii, salata, ceapa, maioneza, mustar, ketchup sau orice, altceva va place.

Nu te apuca inca de gatit. Citeste sfaturile de mai jos pentru a te asigura ca nu faci vreun pas gresit.

Foloseste carne tocata in casa

Nu ai siguranta ca cea cumparata din magazin este proaspata. In plus, in felul acesta poti alege tu exact ce parte din animal sa folosesti pentru burger, cat de multa grasime vrei sa contina, ce consistenta doresti. Dezavantajul este ca vei avea nevoie de un dispozitiv de tocat (manual sau electric) dar ai sa vezi ca merita investitia.

Atentie la forma si marimea chiftelei

Este foarte important ca toti burgerii sa fie de dimensiuni apropiate. Nu exagera insa cu sisteme de masurare, o evaluare din ochi este suficienta. In acest fel te asiguri ca vor fi cu totii gatiti la fel. Daca iti place ca burgerii tai sa fie ceva mai mari, ai grija sa faci o mica adancitura in mijlocul chiftelei pentru a evita ca aceasta sa se stranga atunci cand o pui in tigaie.

Foloseste cum trebuie condimentele

Piperul este foarte important. Incearca sa folosesti piper proaspat macinat a carui aroma este mult mai puternica. Sarea este al doilea cel mai important condiment. Probabil ca ai sesizat deja ca sarea normala (pudra) nu este chiar ... sarata asa ca, mai bine folosesti cristale de sare (ex. sare de mare sau kosher). Condimenteaza carnea cu doar cateva minunte inainte de a o gati. In contact cu sarea, proteinele din carnea incep sa se dizolve iar aceasta isi pierde din suculenta.