Sunt putine paste cum sunt farfalle (asemanatoare cu niste fundite) care sa se potrivesca langa orice fel de sos ai gati. In schimb, pentru altele sosul trebuie ales cu mare grija, astfel incat sa formeze un fel de mancare spectaculos.

Regula generala este ca pastele delicate se potrivesc cu sosurile usoare, iar cele mai mari si cu o structura mai densa cu sosurile mai grele. Dar, la fel ca in cazul vinurilor, regulile nu sunt atat de simple pe cat par. Te ajutam cu un ghid vizual al celor mai cunoscute paste si al sosurilor care le pot completa perfect.
   
1. Conchiglie se potrivesc cu sosuri cu branzeturi, cu carne, cu Pesto, cu legume sau le poti folosi in salate de paste.
2. Farfalle sunt perfecte si simple doar cu putin unt sau ulei, cu sosuri cu parmezan, carne, cu pesto, cu fructe de mare, cu sos de rosii sau in supe.
3. Fettuccine - sunt paste care se potrivesc cu sosuri albe pe baza de smantana, unt si branzeturi, cu fructe de mare sau legume

Citeste si: 3 cele mai bune retete de sosuri pentru paste

4. Fusilli sunt perfecte daca vrei sa faci paste la cuptor sau salate de paste, cu sosuri cu carne, sosuri cu rosii sau sosuri Pesto.

5. Macaroni sunt ideale la cuptor, cu unt sau ulei, sosuri cu branzeturi, dar si cu legume

6. Orecchiette primesc langa ele sosuri cu carne, sosuri Pesto si legume, dar pot fi puse si in salate.

Citeste si: Sosul Pesto altfel decat il stii. Incearca 4 variante inedite

7. Pappardelle sunt perfecte langa sosuri ragu

8. Spaghetele pot fi delicioase langa sosuri cu carne sau rosii, dar si langa sosuri albe.

9. Penne Rigate pot fi puse la cuptor, le poti face un sos cu branzeturi sau cu legume si le poti folosi si in salate calde de paste.