1. Fa un plan saptamanal. Fa-ti o lista cu toate ingredientele disponibile si gandeste-te cum ai vrea sa le gatesti. Alege ideile care iti plac cel mai mult si compune un plan saptamanal, astfel incat sa folosesti o mare parte din ingredientele perisabile.

2. Spala legumele, fructele si salatele. Daca le speli dinainte si le pregatesti, sansele sa le consumi chiar atunci cand ti-e pofta sunt mult mai mari. Curata morcovii, taie-i bastonase si depoziteaza-i intr-o caserola, in frigider. Spala salata si asaz-o la indemana. Spala fructele pe care le-ai cumparat de la piata si asaza-le intr-un bol pe care sa il vezi tot timpul. Sunt doar cateva din ideile pe care le poti aplica.

3. Organizeaza-le in functie de prospetime. Ai cumparat o salata acum doua zile? Pregateste-o pentru a fi consumata si asaz-o pe raftul pe care il observi prima data cand deschizi frigiderul. Procedeaza la fel cu ingredientele pe care ar trebui sa le folosesti cat mai repede. De asemenea, poti folosi o caserola in care sa stii ca asezi doar ingredientele pe care trebuie sa le folosesti primele. Pune-i si o eticheta, sa nu ii uiti scopul.

4. Foloseste congelatorul. Ai gasit niste rosii putin mai moi, pe cale sa nu mai poata fi folosite in salate? Nu-i nimic. Le poti pune la congelator si folosi cu o alta ocazie la o supa sau la ciorba  Foloseste congelatorul de fiecare data cand ai ocazia, inclusiv atunci cand ai gatit prea multa mancare si stii ca nu o vei consuma la timp.

5. Eticheteaza produsele cu data de expirare. Daca vei pune o eticheta pe cutia de lapte, iti va fi mai usor sa iti amintesti cand ai cumparat-o si cam ce termen de valabilitate mai are. Astfel, te vei educa sa consumi mai intai alimentele pe care le-ai cumparat cu cateva zile inainte decat pe cele abia aduse de la magazin si astfel vei evita risipa.