Nu toata lumea are familii numeroase. Si nu toti cei cu familii numeroase vor sa gateasca acelasi desert pentru toata lumea. Partea rea este ca in cele mai multe carti de bucate sau pe site-urile culinare gasesti retete de pregatit pentru cel putin 4 persoane.

Ca sa nu iti gatesti de unul singur o tava intreaga din prajitura preferata sau sa ramai cu desert mai mult decat poti consuma chiar si intr-o saptamana ai nevoie de retete adaptate pentru o singura persoana. Trebuie sa stii ca nu e suficient sa imparti cantitatile de ingrediente la numarul de portii ca sa ai succes. Unele preparate, mai ales cand vine vorba de deserturi, esueaza daca iti faci de cap cu exactitatea gramajelor.

Ca sa nu pici in capcana te ajutam cu doua dintre cele mai apreciate deserturi gatite de data aceasta intr-o singura portie.

Tiramisu intr-o singura portie

Reteta functioneaza perfect pentru ca proportia dintre piscoturi si straturile de crema mascarpone este de 1:1, ceea ce echilibreaza aromele si ofera cate un pic din fiecare la fiecare inghititura. Ai nevoie de 20 de minute ca sa o pregatesti si de cateva ore in care sa stea la rece.

Ingrediente:

  • 1 lingura zahar fin
  • 1 galbenus
  • 100g mascarpone
  • 6-8 piscoturi
  • 250ml cafea tare
  • ciocolata neagra pentru decor

Bate galbenusul cu zaharul, cu mixerul, timp de 3-4 minute, pana cand isi dubleaza volumul si capata consistenta unei creme. Incorporeaza mascarpone, treptat, adaugand cate o lingura de mascarpone si mixand bine, cate un minut, de fiecare data. Pune crema la frigider.

Inmoaie jumatate din piscoturi in cafeaua pregatita si aseaza-le la baza unui vas de sticla. Adauga jumatate din crema mascarpone, apoi inca un strat de piscoturi si inca un strat de crema. Rade ciocolata neagra deasupra si pune tiramisu la rece, cel putin o ora.

Foto: Serious Eats

Creme brulee intr-o singura portie

Daca iti place sa te rasfeti cu deserturi fine, trebuie sa il pregatesti si pe acesta. Reteta e atat de simpla incat poti sa ii dublezi cantitatile daca vrei sa oferi inca o portie cuiva drag. Ai nevoie de 25 de minute ca sa o pregatesti si de alte cateva ore in care sa o tii la cuptor si apoi la racit.

Ingrediente:

  • 100g smantana grasa pentru frisca
  • miezul de la ½ pastaie vanilie
  • 2 galbenusuri
  • 1 lingura zahar fin
  • zahar Demerara pentru caramelizare

Incinge cuptorul la 150C si pune apa la fiert.

Pune smantana si vanilia pe foc mediu sa se incalzeasca. Bate galbenusurile cu zaharul fin intr-un bol. Cand smatana se infierbanta, toarna-o peste galbenusuri, amestecand continuu. Toarna amestecul intr-un bol de ceramica pentru copt.

Pune vasul intr-o tava adaca in care torni apa clocotita, astfel incat sa ajunga pana la jumatatea bolului de ceramica. Lasa la cuptor timp de 40 minute sau pana cand se incheaga pe margini, dar in mijloc este inca usor lichida.

Scoate bolul din baia de apa, lasa sa se raceasca la temperatura camerei. Pune, apoi la rece pentru cateva ore.

Inainte de servire presara zahar Demerara la suprafata si caramelizeaza-l cu o torta cu gaz.

Foto: Serious Eats