Ramen

Ramenul a intrat in cultura japoneza ca fiind supa preferata a muncitorilor din Japonia, iar astazi este o adevarata emblema a bucatariei nipone. Nu exista o reteta stricta de ramen, dar de cele mai multe ori vorbim despre o supa satioasa (din carne sau peste), cu taietei si diferite topping-uri (carne de porc, ou, alge etc.). Un lucru este sigur: fiecare bol de ramen fierbinte este plin de umami (cel de-al cincilea gust).

 

Pho

Aceasta supa clara, cu taietei de orez grosi, felii subtiri de carne de vita si verdeturi este mancarea nationala a Vietnamului. Un pho ca la carte trebuie sa stea pe foc cateva ore bune, iar pentru extra aroma se serveste cu coriandru din belsug si sos iute. 

 

Supa de ceapa

Daca ar fi sa alegem un singur fel de mancare specific unui bistro frantuzesc, acela ar fi supa de ceapa. Are la baza ceapa caramelizata la foc mic si supa de vita, iar pe deasupra branza rasa si felii de paine sau crutoane. Pentru a arata cat mai apetisant, se lasa la cuptor pana ce branza se topeste peste paine.

 

Minestrone

Populara mai ales in nordul Italiei, Minestrone este o supa de legume, ingrosata cu paste sau orez. Fasolea, ceapa, telina, morcovii si rosiile sunt cel mai des intalnite ingrediente dintr-o Minestrone, dar exista zeci de retete pentru acest gen de supa, care difera in functie de regiune sau chiar de sezon.

 

Gazpacho

Aceasta supa rece, pe baza de rosii, isi are originile in Andaluzia si este una dintre cele mai populare feluri de mancare din Spania. Poti gasi o multime de alte ingrediente intr-un gazpacho, de la castraveti, ardei grasi, ceapa rosie, jalapeno, usturoi, otet balsamic sau suc de lamaie. Este servita, de regula, in pahar, si este perfecta pentru zilele calduroase de vara. Dar asta nu inseamna ca nu o putem manca (sau bea) si in restul anului.

 

Harira

Harira se prepara pe tot parcursul anului in Maroc, dar localnicii o prefera mai ales in timpul Ramadanului, in urma postului de peste zi. Se spune ca fiecare familie are propria reteta de harira, dar ingredientele sunt, in mare, comune (legume si verdeturi - ceapa, telina, rosii, patrunjel, coriandru si proteine - carne de miel, linte, oua, naut).

 

Clam chowder

Supa crema de scoici a fost adusa pe Coasta de Est a Statelor Unite in secolul al XVIII-lea de colonistii britanici si a devenit treptat un simbol al bucatariei americane. Cea mai populara varianta este New England Clam Chowder, o supa pe baza de lapte sau smantana, care mai contine ceapa si cartofi.