Maioneza fara oua? Da, se poate! Am descoperit asta la americanul David Leite, blogger culinar, jurnalist, castigator de premii James Beard Award si autorul cartii “The New Portuguese Table: Exciting Flavors from Europe’s Western Coast”.

Reteta de maioneza fara ou este creatie a unui bucatar portughez pe care David Leite o prezinta in cartea sa si o numeste cea mai tare inventie a bucatariei. Este tot o emulsie, explica autorul, dar foloseste lapte, ulei, zeama de lamaie, usturoi si sare. Rezultatul este la fel de aratos si cu un gust perfect, bun de servit langa fripturi, in dressinguri, sandvisuri, salate.

Ca orice alta emulsie si aceasta este dificila si pretentioasa. Pentru rezultate perfecte foloseste un blender vertical (cu pahar sau de imersiune) si adauga uleiul, treptat, in fir subtire, pana cand consistenta este perfecta.

Cum sa faci maioneza fara ou

Ingrediente (pentru aprox. 220g maioneza):

  • 80ml lapte foarte rece
  • ¾ lingurita suc de lamaie
  • 1 catel de usturoi curatat
  • ⅛ lingurita piper alb macinat
  • 180ml ulei vegetal
  • sare

Amesteca laptele cu sucul de lamaie, usturoiul si piperul in paharul de la blender sau intr-un pahar inalt in care sa poti introduce capatul blenderului.

Mixeaza la viteza maxima timp de 30 secunde. Fara sa opresti blenderul incepe sa torni incet uleiul. Incepe cu cateva picaturi, apoi treptat toarna in fir subtire miscand blenderul in sus si in jos, pana cand amestecul incepe sa se ingroase si seamana cu o maioneza. S-ar putea sa nu ai nevoie de toata cantitatea de ulei, in functie de cat de groasa vrei sa fie emulsia.

Condimenteaza cu sare si pastreaza maioneza in frigider pana la o saptamana.

Foto: leitesculinaria.com

Variatiuni pe aceeasi tema:

Maioneza fara ou cu ghimbir si coriandru: adauga coriandru proaspat tocat si o bucatica de ghimbir ras in laptele rece, impreuna sucul de lamaie si piperul alb. Renunta la usturoi si adauga la final ceapa verde tocata marunt.

Maioneza fara ou cu ansoa: adauga 6 fileuri de ansoa in ulei in lapte, alaturi de restul ingredientelor. Respecta apoi reteta initiala, dar omite sarea.

Maioneza fara ou cu curry: adauga 2 lingurite de pudra de curry in laptele rece si restul ingredientelor si respecta reteta.

Maioneza fara ou cu rosii: adauga o lingurita si jumatate de pasta de tomate impreuna cu laptele rece si restul ingredientelor. Urmeaza reteta, iar la final incorporeaza 1 lingura de rosii uscate tocate marunt.