"In primul rand, carnea pe care o cumparam gata inghetata trebuie pusa cat mai repede la congelator. Nu sunt de acord sub nicio forma ca puiul sau halca de porc sa se dezghete si apoi sa fie recongelate. In momentul in care carnea sta la temperaturi ridicate, ea dezvolta microbi, iar daca o pun la congelator nu mai rezista mult. Si pot aparea acele toxiinfectii alimentare, pe care nu si le doreste nimeni", spune Chef Catalin.

Stim cu totii ca dupa o perioada, carnea tinuta in congelator, la - 18 grade, cat racesc cele de acasa, se oxideaza, capata un usor miros de ranced. Cat rezista carnea la congelator?

"Depinde, in functie de tipul de carne. Pestele, viscerele: ficateii, pipotele, sa fie tinute maxim o luna si jumatate. Puiul, maxim trei luni, iar carnurile mai grase, cum sunt porcul si vita, maxim sase luni. Carnea tocata are o durata foarte scurta, pentru ca suprafata de contact cu aerul este mare, nu as pastra mai mult de o luna, o luna si jumatate", spune Chef Florin.

Daca ai cumparat carne proaspata si vrei sa o congelezi, iata cum sa procedezi: "In primul rand, tai carnea in bucati mai mici, pentru ca atunci cand vreau sa o gatesc sa decongelez exact cat imi trebuie. Iar inainte de a baga la rece carnea, o spal ca sa formeze deasupra un strat de gheata care sa o protejeze. Iar carnea trebuie bine infoliata, in asa fel incat sa acopere toata suprafata carnii, sa nu aiba nicio portiune contact cu aerul. Si ar fi bine sa nu deschidem usa congelatorului 2-3 zile ca sa apuce sa se congeleze", spune Chef Sorin.

Vezi mai multe sfaturi de la MasterChefi in reportajul video de mai jos. Si nu uita: "MasterChef", sezonul 3 - din 18 martie, prinde gustul competitiei, in fiecare marti de la 20:30.

Tags: MasterChef, carne