Bacon si  Pancetta
Cele doua au cele mai multe lucruri in comun. Sunt preparate din aceeasi bucata de carne - piept de porc - pregatit, afumat si tinut la uscat pentru o anumita perioada de timp. Ambele sunt, insa, bucati de carne cruda care ar trebui gatita inainte sa fie consumata. Diferenta dintre ele sta in felul in care este pregatita carnea.

Pancetta este pregatita simplu, prin sarare si condimentare cu anumite ierburi aromatice, apoi este pusa la uscat pentru conservare. Cel mai adesea o gasesti in magazine feliata foarte subtire (aproape ca o foaie de hartie), dar poti cumpara si pancetta taiata cubulete. Feliile de pacetta pot fi folosite pentru a infasura in ele legume sau alte carnuri inainte de gatire, iar cubuletele de pacetta se calesc sau soteaza, la fel ca baconul, cu ceapa sau usturoi pentru o baza de supa, paste sau risotto.

Baconul este conservat in cea mai mare parte la fel ca pancetta cu sare si condimente, pus la uscat, dar in plus acesta este si afumat la rece, ceea ce il pastreaza crud. In functie de lemul folosit pentru afumare, baconul poate avea arome distincte si delicioase. Pancetta si baconul pot fi substituite in retete tinand cont ca baconul poate aduce si o aroma afumata in felurile pe care le pregatesti.

Prosciutto
Prosciutto este foarte diferit de pancetta, dar motivul pentru care ne pacalim este denumirea asemanatoare. De fapt, prosciutto este preparat dintr-o alta bucata de carne din porc. In timp ce pancetta e facuta din piept de porc, prosciutto este obtinut din pulpa de porc cruda (prosciutto crudo) sau gatita (prosciutto cotto).

Calitatea unei bucati de prosciutto sta tocmai in felul in care carnea este conservata. Bucata de carne este frecata cu sare si uscata la aer un timp indelungat: de la cateva luni, la cativa ani. Prosciutto este consumat fara sa fie nevoie sa fie gatit. Poate fi gatit pentru a da aroma suplimentara unui sos de paste sau pentru a amesteca aromele finale ale unui fel de mancare.