1. Nu incepe sa mananci inaintea celorlalti

Asteapta pe cineva sa te invita sa mananci  - de obicei aceasta persoana este cea mai in varsta sau cea mai bogata. De asemenea, imparte-ti portia cu cei din jur. Pentru ca mancarea inseamna socializare, thailandezii nu tin mancarea doar pentru ei, ci fac schimb, incearca si de la cei de langa ei si impart fara probleme. 

2. Imparte masa

S-ar putea sa fii nevoit sa imparti masa cu straini la restaurantele thailandeze. Da ti se intampla asta, nu forta conversatii, ci comporta-te ca si cum stai la o masa separata. 

3. Foloseste lingura si furculita

Una din primele diferente pe care le vei observa in restaurantele thailandeze va fi ca ei folosesc lingura si furculita in loc de furculita si cutit. Lingura se tine in mana dreapta, iar furculita se foloseste pentru a pune mancarea in lingura. Nu manca direct din furculita! Cutilele nu prea se folosesc, nici macar in restaurantele de top din Thailanda, pentru ca mancarea este deja taiata in bucati suficient de mici. Daca simti nevoia sa tai ceva, foloseste lingura.

4. Foloseste chopsticks

Bunele maniere thailandeze includ folosirea corecta a ustensilelor pentru mancarea potrivita. Cu atatia thailandezi descendenti din chinezi, folosirea chopstick-urilor este foarte raspandita in cultura lor. Foloseste-le pentru noodles si felurile de mancare de inspiratie chinezeasca. Ai mare grija insa – nu le lasa in farfurie – se considera ca aduce ghinion si simbolizeaza moartea.

5. Mananca incet

Eticheta thailandeza dicteaza sa mananci incet. Thailandezii adora sa stea mult la masa – pentru ei pranzul sau cina inseamna socializare cu prietenii, multe rasele si buna dispozitie. Asa ca bucura-te din plin de arome, simte-te bine si nu te grabi nicaieri. Doar asa te vei bucura din plin de experienta thailandeza. 

6. Lasa mancare in farfurie

Daca la noi este nepoliticos sa lasi resturi de mancare in farfurile, in Thailanda acest lucru este chiar recomandat. Chiar daca mancarea thailandeza este absolut delicioasa si iti vine sa o mananci pana la ultima firimitura, se considera ca daca farfuria ta ramane goala, mai vrei o portie. In schimb, nu trebuie sa lasi niciodata orez in farfurie – se considera ca faci risipa.