Este foarte important sa cunosti regulile generale de eticheta atunci cand esti la astfel de intalniri de afaceri ce au loc in jurul unei mese de pranz.

1. Nu intarzia. Nu vei face impresie buna!
2. Saluta pe toata lumea prezenta si fa cunostita cu toti cei pe care nu ii cunosti imediat ce ajungi.
3. Inchide-ti telefonul sau activeaza functia “silent mode” pentru ca este nepoliticos sa vorbesti la telefon in timp ce iei masa in compania cuiva.
4. Inainte sa mananci aseaza-ti servetul (pe care il gasesti impachetat pe farfurie) desfacut, pe genunchi. Si lasa-l acolo pana cand termini si ultimul fel de mancare. Daca trebuie sa te ridici pe parcursul mesei, aseaza servetul in stanga sau in dreapta farfuriei. Iar dupa ce ai terminat de mancat, aseaza-l intotdeauna in stanga farfuriei.
5. Nu infuleca imediat ce chelnerul ti-a adus preparatul. Este politicos sa astepti pana cand toti membri grupului de la masa au fost serviti cu felul comandat.
6. Nu uita de regulile de folosire a tacamurilor. Incepe cu fruculita si cutitul cele mai indepartate de farfurie.

Citeste si: Reguli simple pentru mese complicate. Cum sa intelegi geometria aranjarii tacamurilor

7.Nu te intinde peste masa ca sa ajungi la sare, piper, paine sau oliviera. Este politicos sa le ceri celui/ celei care se afla cel mai aproape de ele.
8. Nu iti taia toata mancarea din farfurie inainte sa incepi sa mananci. Este recomandabil sa tai 1-2 bucatele, pe rand.
9. Nu face show din alegerile tale culinare. Adica, nu alege nici cel mai ieftin, dar nici cel mai scump preparat din meniu si ai grija sa alegi un fel pe care sa stii sa il manaci fara sa risti pete de sos pe haine (spaghetele pot fi un calvar) sau sa risti sa nu stii cum sa folosesti tacamurile (pestele poate fi o corvoada pentru nepriceputi).
10. Ai grija ce bauturi alegi. Desi nu este interzis sa alegi alcool, este recomandabil sa eviti neneumarate pahare de bautura. Nu uita ca esti la o intalnire de afaceri, la care trebuie sa fii atent la ceea ce se discuta.
11. Evita subiectele de conversatie controversate: de la la politica si religie, pana la glume deocheate. Pastreaza tonul formal al discutiei si discuta...afaceri, pentru ca acesta este scopul intalnirii. 
12. Dupa acest pranz este politicos sa trimiti persoanei care ti-a facut invitatia un mesaj/ bilet de multumire.

Bucura-te de pranzul tau. Vanish se ocupa de petele de pe hainele tale!