In mai putin de o jumatate de ora poti pregati cu mana ta aceste bezele moi. Vei avea nevoie, insa, de un mixer static cu bol fix pentru ca acesta are o putere mai mare si nu risti sa ii distrugi motorul invartind in amestecul dens si lipicios pentru acest tip de bezele.

Odata ce stapanesti reteta de baza va fi foarte usor sa o adaptezi pentru a face bezele colorate si aromate. Poti adauga cacao sau extracte de menta, portocale sau migdale pentru dulciuri cu arome diferite. Poti folosi inclusiv chipsuri de ciocolata, bucatele de dropsuri, fulgi de cocos sau mirodenii pentru a le decora.

Cum sa faci bezele moi (marshmallows)

Ingrediente (pentru 80-100 bucati):

Pentru hidratarea gelatinei:

  • 3 linguri gelatina pudra
  • 120ml apa rece
  • 1 si ½ linguri extract vanilie

Pentru bezele moi:

  • 180ml apa
  • 290g zahar
  • 350ml glucoza lichida
  • un praf de sare
  • 200g zahar pudra
  • 75g amidon

Mod de preparare:

Unge bine o tava 22x33cm cu putin ulei vegetal.

Amesteca 120ml apa rece cu extractul de vanilie si toarna amestecul peste gelatina, in bolul de la mixer. Amesteca folosind o furculita pana cand gelatina capata consistenta unui sos granulos.

Combina 180ml apa cu zaharul, glucoza lichida si un praf de sare intr-o oala. Nu amesteca. Pune pe foc mediu si lasa sa dea in clocot, umezind peretii oalei cu o pensula de patiserie imuiata in apa rece. Asta previne cristalizarea siropului. Daca nu ai pensula de patiserie, acopera oala cu un capac timp de 2 minute imediat ce siropul clocoteste. Nu amesteca in sirop pana cand nu da in clocot pentru ca risti sa se cristalizeze.

Fierbe siropul pana cand atinge temperatura de 119-121C. Cu mixerul pornit toarna in fir subtire acest sirop fierbinte peste gelatina pregatita in bol. Mixeaza continuu la viteza mica pana cand torni tot siropul.

Dupa ce ai incorporat tot siropul, acopera bolul cu un prosop si mixeaza la viteza mare. Poti indeparta prosopul dupa ce amestecul incepe sa se ingroase.

Continua sa mixezi timp de 10 minute. Bezeaua va fi la inceput lichida, apoi va deveni opaca si albicioasa cu textura cremoasa. Dupa primele 5 minute va incepe sa isi mareasca volumul. La final, amestecul va fi dens si lipicios, iar la aspect va arata ca o inghetata de vanilie, usor inmuiata.

Toarna bezeaua in tava pregatita, niveleaza cu mainile unse cu ulei si lasa sa se intareasca intre 6 si 24 de ore, la temperatura camerei.

In ziua urmatoare amesteca zaharul pudra cu amidonul. Presara putin din acest amestec peste bezeaua din tava si intinde uniform, cu palma. Intoarce tava si rastoarna bezeaua pe masa. Presara zahar pudra amestecat cu amidon peste bezea

Cu un cutit foarte ascutit taie bezeaua in cubulete. Iti va fi mai usor daca vei inmuia din cand in cand cutitul in apa. Daca vrei, poti folosi pentru taiere si forme de biscuiti.

Pastreaza bezele moi intr-o cutie cu capac la temperatura camerei. Pot rezista timp de cateva saptamani.