Ketchup-ul e nelipsit din bucataria noastra. Il folosesti pe burgeri sau hot dog, il comanzi la pizza (picant sau dulce), il pui chiar si peste friptura, iar cand ti-e foarte pofta l-ai manca si simplu pe o felie de paine prajita. Il gasesti in multe variante de la cele super procesate pana la cele bio, la magazin, dar nimic nu se compara cu ketchup-ul pregatit acasa. Indiferent ce varianta iti place: fie cel dulce, fie cel picant, avem o reteta pentru fiecare.

Ketchup picant

Ingrediente (pentru aprox. 450g):

  • 1 kg rosii carnoase si bine coapte
  • 240ml otet de vin alb
  • 100g zahar
  • ½ lingurita piper negru si rosu macinat
  • ¼ lingurita fulgi ardei iute pisati
  • 1 lingurita cuisoare intregi
  • 1 lingurita pudra de mustar
  • 1 lingurita sare Kosher
  • 1 lingurita scortisoara

Pune o oala mare cu apa la fiert. Cand incepe sa clocoteasca blanseaza rosiile, in mai multe transe, pana cand pielita lor plesneste si rosiile se inmoaie.

Scurge rosiile si paseaza-le printr-o sita deasa pentru a indeparta coaja si semintele. Pune pulpa de rosii intr-o oala. Adauga restul ingredientelor, mai putin scortisoara si pune la fiert.

Lasa sa fiarba la foc mic in jur de 1 ora, pana cand lichidul se reduce la un sfert din cantitatea initiala. Amesteca din cand in cand.

La final, indeparteaza cuisoarele si adauga scotisoara. Amesteca si lasa sa se raceasca.

Pune in borcane si pastreaza in frigider pana la 1 luna.

Ketchup dulce condimentat

Ingrediente (pentru aprox. 450g):

  • 1 kg rosii carnoase si bine coapte
  • 350ml otet de vin alb
  • 2 si ½ lingurite sare Kosher
  • 100g zahar
  • 1 lingurita ceapa pudra
  • ½ lingurita usturoi pudra
  • ½ lingurita pudra de mustar
  • ¼ lingurita amestec scortisoara, nucsoara si cuisoare macinate
  • ½ lingurita piper negru macinat

Pune o oala mare cu apa la fiert. Cand incepe sa clocoteasca blanseaza rosiile, in mai multe transe, pana cand pielita lor plesneste si rosiile se inmoaie. Scurge rosiile si paseaza-le printr-o sita deasa pentru a indeparta coaja si semintele. Pune pulpa de rosii intr-o oala.

Adauga sarea si otetul si amesteca bine. Pune totul la fiert si cand da in clocot adauga condimentele si zaharul. Lasa sa fiarba la foc mic, in jur de 1 ora, pana cand lichidul se reduce la un sfert din cantitatea initiala.

Amesteca din cand in cand. Pune ketchupul in borcane si lasa sa se raceasca inainte sa le pui la frigider.

Se pastreaza bine pana la 1 luna.

Sursa retete: Epicurious